Strona główna | Alkohole | Domowy likier alkoholowy solony karmel
Domowy likier alkoholowy solony karmel

Domowy likier alkoholowy solony karmel

Słony karmel to zdecydowanie smak ostatniej dekady. Połączenie które wciąga bez końca, gdyż sól wyciąga z karmelu wyjątkową słodycz. Słodycz której nie można się oprzeć i z każdą chwilą jest

Do stworzenia naszego własnego likieru o smaku karmelu ze szczyptą soli, zainspirował nas Krupnik o smaku solonego karmelu. Oryginalny likier Krupnik jest przepyszny, wciągający i wyzwala chęć delektowania się łyczek po łyczku. Dlatego postanowiliśmy stworzyć własny likier inspirowany oryginałem.

To jedna z propozycji, którą po przygotowaniu można przelać do ozdobnych buteleczek. Przyrządzonym alkoholem można obdarować kogoś wyjątkowego. Pomysł sprawdzi się także jako prezenty dla gości weselnych.

Domowy likier alkoholowy solony karmel

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Przepis na domowy likier o smaku solonego karmelu. Przepyszny karmelowy likier ze szczyptą soli. Smak którym chcesz się degustować jak najdłużej.

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 większa szczypta soli

  • 100 ml spirytusu 96%

Sposób przygotowania:

  • Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie.
  • Przelać masę kajmakową do dużego naczynia. Dodać szczyptę soli i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
  • Odstawić na kilka dni aż nalewka się przegryzie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*