Przepis | Strona główna | Alkohole | Domowy likier alkoholowy solony karmel
Domowy likier alkoholowy solony karmel

Domowy likier alkoholowy solony karmel

Słony karmel to zdecydowanie smak ostatniej dekady. Połączenie które wciąga bez końca, gdyż sól wyciąga z karmelu wyjątkową słodycz. Słodycz której nie można się oprzeć i z każdą chwilą jest

Do stworzenia naszego własnego likieru o smaku karmelu ze szczyptą soli, zainspirował nas Krupnik o smaku solonego karmelu. Oryginalny likier Krupnik jest przepyszny, wciągający i wyzwala chęć delektowania się łyczek po łyczku. Dlatego postanowiliśmy stworzyć własny likier inspirowany oryginałem.

To jedna z propozycji, którą po przygotowaniu można przelać do ozdobnych buteleczek. Przyrządzonym alkoholem można obdarować kogoś wyjątkowego. Pomysł sprawdzi się także jako prezenty dla gości weselnych.

Domowy likier alkoholowy solony karmel

Domowy likier alkoholowy solony karmel

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Przepis na domowy likier o smaku solonego karmelu. Przepyszny karmelowy likier ze szczyptą soli. Smak którym chcesz się degustować jak najdłużej.

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 większa szczypta soli

  • 100 ml spirytusu 96%


Sposób przygotowania:

  • Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie.
  • Przelać masę kajmakową do dużego naczynia. Dodać szczyptę soli i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
  • Odstawić na kilka dni aż nalewka się przegryzie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*