Mąka ziemniaczana to inaczej skrobia ziemniaczana, to produkt uzyskiwany po odciśnięciu i odprowadzaniu wody z soku bulw pędowych ziemniaków. Zawiera około 84% skrobi. Produkt ten nie jest rozpuszczalny w zimnej wodzie, w połączeniu z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.
Ma postać sypkiego, matowego proszku o barwie czysto białej, bez obcych zapachów i posmaków. Nie zawiera glutenu i jest polecana osobom cierpiącym na celiakię. Zawiera witaminę C i B6, błonnik, aminokwasy, lekkostrawne węglowodany oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Obniża poziom cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę, redukuje apetyt, poprawia odporność oraz dobrze oddziałuje na układ pokarmowy.
Mąka ziemniaczana w kuchni wykorzystywana jest jako zagęszczacz do zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast i ciasteczek. Można dodawać ją do placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych potraw na bazie surowych czy gotowanych ziemniaków.