Budyń pudding czekoladowo - migdałowy

Wegański budyń pudding czekoladowo – migdałowy

Domowy budyń roślinny gotowany na mleku migdałowym, z dodatkiem masła migdałowego ekologicznego. Prawdziwe gorzkie kakao i odrobina połamanej ciemnej czekolady, świeże owoce sezonowe. Zdrowy i wartościowy deser w wegańskiej wersji.

Budyń pudding czekoladowo – migdałowy

5 z 19 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: DeserKuchnia: WegańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Budyń migdałowy z czekoladą, gotowany na mleku migdałowym z dodatkiem masła migdałowego. Przepis wegański, roślinny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 mleka migdałowego

  • 50 g 50 masła migdałowego

  • 3 łyżki 3 gorzkiego kakao

  • 2 łyżki 2 mąki ziemniaczanej

  • 50 g 50 cukru trzcinowego

  • DODATKOWO
  • 50 g 50 połamanej gorzkiej czekolady

  • 100 g 100 owoców sezonowych

  • 50 ml 50 syropu malinowego

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 400 ml mleka migdałowego, wsyp cukier trzcinowy oraz gorzkie kakao. Mieszaninę podgrzej, uważając by nie wykipiała.
  • W kubku rozmieszaj pozostałą ilość mleka, czyli 100 ml z mąką ziemniaczaną.
  • Gdy zawartość garnka zacznie delikatnie bulgotać i unosić się w górę, cienką strużką wlej zawartość kubka. Mieszaj cały czas rogolką w celu uniknięcia powstania grudek. Mieszając pozwól budyniowi lekko bulgotać przez 3 minuty.
  • Następnie zdejmuj budyń z palnika i dodaj do niego masło migdałowe. Wymieszaj energiczne, pod wpływem temperatury wszystko powinno się ładnie połączyć.
  • Budyń przelej do misek. Gdy jest jeszcze gorący, ułóż na nim pokruszoną ciemną czekoladę. Polej odrobiną soku malinowego i udekoruj świeżymi owocami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. super że pojawiają się przepisy roślinne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*