Przepis | Strona główna | Dania główne | Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem
Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem

Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem

Kluseczki śląskie z dodatkiem mrożonych liści szpinaku

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

40

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

4

min.
Kalorie

170

kcal

Tradycyjne kluski śląskie w nowoczesnej wersji z zawartością liści szpinaku. Łatwo zmienisz swoje klasyczne potrawy w niezwykłe dzieło sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

  • 50 g szpinaku świeżego lub mrożonego

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 1/3 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaczki (najlepiej jeszcze ciepłe) ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały nam z obiadu (pod warunkiem że były trzymane pod przykryciem i nie są wyschnięte).
  • Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go najpierw rozmrozić i odcedzić nadmiar wydzielonej wody. Następnie liście szpinaku miksujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką papkę.
  • Ziemniaki oraz szpinak dokładnie ze sobą mieszamy widelcem lub przy pomocy miksera, który zdecydowanie ułatwi to zadanie. Masa powinna być w miarę gładka i bez grudek.
  • 1/4 szpinakowych ziemniaków przekładamy do osobnej miseczki. W zamian za to dodajemy mąkę ziemniaczaną odpowiadającą objętością wyjętej ilości ziemniaków. Dodatkowo dodajemy całe jajko oraz sól. Masę zagniatamy ręcznie i formujemy z nich niewielkie płaskie kółka z dołkiem w środku. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można zwiększyć ilość mąki – wszystko zależy od gatunku ziemniaków. W efekcie masa powinna być sprężysta, a kulki ciasta powinny się łatwo formować.
  • Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, lekko osolonej. Podczas gotowania klusek woda powinna jedynie lekko mrugać, by kluski zachowały swój estetyczny kształt. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Przedstawiam tradycyjne kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie. Swój apetyczny zielony odcień, kluseczki zawdzięczają zawartości liści szpinaku. Nie zmienia to znacząco ich smaku, ale czyni danie wizualnie wyjątkowym. Niezwykły pomysł na urozmaicenie klasycznej, niekiedy już nudnej kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*