Kluseczki śląskie z dodatkiem mrożonych liści szpinaku
Porcje
40
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
4
min.Kalorie
170
kcalTradycyjne kluski śląskie w nowoczesnej wersji z zawartością liści szpinaku. Łatwo zmienisz swoje klasyczne potrawy w niezwykłe dzieło sztuki kulinarnej.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 kg 1/2 ugotowanych ziemniaków
50 g 50 szpinaku świeżego lub mrożonego
mąka ziemniaczana
1 1 jajko z chowu ściółkowego
1/3 łyżeczki 1/3 soli
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaczki (najlepiej jeszcze ciepłe) ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały nam z obiadu (pod warunkiem że były trzymane pod przykryciem i nie są wyschnięte).
- Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go najpierw rozmrozić i odcedzić nadmiar wydzielonej wody. Następnie liście szpinaku miksujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką papkę.
- Ziemniaki oraz szpinak dokładnie ze sobą mieszamy widelcem lub przy pomocy miksera, który zdecydowanie ułatwi to zadanie. Masa powinna być w miarę gładka i bez grudek.
- 1/4 szpinakowych ziemniaków przekładamy do osobnej miseczki. W zamian za to dodajemy mąkę ziemniaczaną odpowiadającą objętością wyjętej ilości ziemniaków. Dodatkowo dodajemy całe jajko oraz sól. Masę zagniatamy ręcznie i formujemy z nich niewielkie płaskie kółka z dołkiem w środku. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można zwiększyć ilość mąki – wszystko zależy od gatunku ziemniaków. W efekcie masa powinna być sprężysta, a kulki ciasta powinny się łatwo formować.
- Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, lekko osolonej. Podczas gotowania klusek woda powinna jedynie lekko mrugać, by kluski zachowały swój estetyczny kształt. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Przedstawiam tradycyjne kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie. Swój apetyczny zielony odcień, kluseczki zawdzięczają zawartości liści szpinaku. Nie zmienia to znacząco ich smaku, ale czyni danie wizualnie wyjątkowym. Niezwykły pomysł na urozmaicenie klasycznej, niekiedy już nudnej kuchni.
Zobacz także:
Pierogi szpinakowe z farszem ze szpinaku i fetySzpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao
Kluski śląskie buraczane bez dziurki
Pierogi leniwe z twarogu