Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao
Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao

Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao

Prawdziwy domowy budyń czekoladowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Mimo to większość z nas sięga w sklepach po gotowy budyń z torebki, idziemy na łatwiznę. O ile jestem w stanie zrozumieć torebeczkę z gotowym budyniem z kubeczka w pracy, gdzie nie mamy dostępu do własnej kuchni, o tyle w domowym zaciszu nie ma usprawiedliwienia. Do budyniu potrzebujesz mleko, cukier (te 2 składniki i tak dodajesz do budyniu z torebki), mąkę ziemniaczaną, gorzkie kakao i masło. Przygotowanie prawdziwego budyniu nie różni się prawie niczym od przygotowania budyniu z torebki.

Domowy budyń czekoladowy nie z torebki

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

120

kcal

Domowy budyń czekoladowy nie z torebki! To takie proste, że nie warto kupować budyń ekspresowy. Czekoladowy budyń z gorzkim kakao.

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka masła

  • 4 płaskie łyżki zwykłego cukru

  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • kostki czekolady do dekoracji (mlecznej, gorzkiej lub białej)


Sposób przygotowania:

  • 300 ml mleka wlej do rondelka, dodaj masło i doprowadź do zagotowania. Cały czas obserwuj mleko, gdyż lubi płatać figle i niespodziewanie wykipieć.
  • W między czasie do pozostałej części mleka wsyp suche składniki (cukier, gorzkie kakao, mąkę ziemniaczaną) i rozmieszaj energicznie rózgą kuchenną, pozbywając się jakichkolwiek grudek.
  • Gdy zauważysz że mleko zacznie się gotować i unosić lekko w górę garnka, zdejmij je na chwileczkę z ognia. Natychmiast dolej do niego pozostałe mleko z kakao, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną i ponownie ustaw na palniku. Cały czas mieszając podgrzewaj budyń, aż się zagęści a mąka się ugotuje (trwa to około 2 – 3 minut).
  • Ugotowany budyń rozlej do miseczek deserowych, na wierzch ciepłego budyniu połóż kostki czekolady. Czekolada przyjemnie rozpuści się od ciepła.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*