Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao
Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao

Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao

Prawdziwy domowy budyń czekoladowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Mimo to większość z nas sięga w sklepach po gotowy budyń z torebki, idziemy na łatwiznę. O ile jestem w stanie zrozumieć torebeczkę z gotowym budyniem z kubeczka w pracy, gdzie nie mamy dostępu do własnej kuchni, o tyle w domowym zaciszu nie ma usprawiedliwienia. Do budyniu potrzebujesz mleko, cukier (te 2 składniki i tak dodajesz do budyniu z torebki), mąkę ziemniaczaną, gorzkie kakao i masło. Przygotowanie prawdziwego budyniu nie różni się prawie niczym od przygotowania budyniu z torebki.

Domowy budyń czekoladowy nie z torebki

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

120

kcal

Domowy budyń czekoladowy nie z torebki! To takie proste, że nie warto kupować budyń ekspresowy. Czekoladowy budyń z gorzkim kakao.

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka masła

  • 4 płaskie łyżki zwykłego cukru

  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • kostki czekolady do dekoracji (mlecznej, gorzkiej lub białej)


Sposób przygotowania:

  • 300 ml mleka wlej do rondelka, dodaj masło i doprowadź do zagotowania. Cały czas obserwuj mleko, gdyż lubi płatać figle i niespodziewanie wykipieć.
  • W między czasie do pozostałej części mleka wsyp suche składniki (cukier, gorzkie kakao, mąkę ziemniaczaną) i rozmieszaj energicznie rózgą kuchenną, pozbywając się jakichkolwiek grudek.
  • Gdy zauważysz że mleko zacznie się gotować i unosić lekko w górę garnka, zdejmij je na chwileczkę z ognia. Natychmiast dolej do niego pozostałe mleko z kakao, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną i ponownie ustaw na palniku. Cały czas mieszając podgrzewaj budyń, aż się zagęści a mąka się ugotuje (trwa to około 2 – 3 minut).
  • Ugotowany budyń rozlej do miseczek deserowych, na wierzch ciepłego budyniu połóż kostki czekolady. Czekolada przyjemnie rozpuści się od ciepła.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*