Melon

Melon to gatunek rośliny jednorocznych z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki i Bliskiego Wschodu, a do Europy trafił w XV w. Rośnie w klimatach tropikalnych i umiarkowanych. Ma mięsisty miąższ i mnóstwo małych żółto-pomarańczowych pestek.

Smak i wygląd różni się w zależności od rodzaju. Najbardziej popularny jest melon miodowy, który ma jajowaty kształt, słodki smak, intensywnie żółtą skórkę i jasnozielony miąższ. Zawiera witaminy A, C, D, P i witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas,żelazo, wapń, fosfor i jod. Melon obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia wzrok, cerę i paznokcie, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega stanom depresyjnym i tworzeniu się nowotworów oraz wzmacnia pamięć.

Są niskokaloryczne, dlatego są odpowiednie dla osób odchudzających się. Powinny je docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Jest idealnym dodatkiem do sałatek owocowych, lodów i deserów. Może być serwowany również jako wytrawna przystawka. Najlepiej spożywać go na surowo.

Polecane dania z melonem: