Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce
Owoce lata zatopione w przezroczystej galaretce

Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce

Torcik z soczystych, dojrzałych owoców lata zatopionych w przezroczystej galaretce. Prezentuje się imponująco za sprawą tęczy kolorowych, rozmaitych owoców. Torcik deserowy serwowany jest na zimno, co jest dodatkowym atutem podczas przyjęć w upalne dni.

Owoce leśne i żelki zanurzone w bezbarwnej galaretce

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

3

godz. 

20

min.
Kalorie

100

kcal

Imponująco kolorowy deser na letnie upały. Rozmaite owoce i owocowe żelki zanurzone w przezroczystej galaretce. Torcik owocowy na zimno.

Składniki:

  • 1 litr różnorodnych, dojrzałych owoców: truskawki, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, melon

  • 100 g kolorowych żelków

  • 2 opakowania przezroczystej galaretki (każda przeznaczona na 500 ml wody)

  • 800 ml wrzącej wody

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów


Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj 800 ml wody. Wrzątek zdejmij z palnika i od razu rozpuść w nim 2 opakowania bezbarwnej galaretki. Pozostaw do całkowitego wystudzenia na blacie kuchennym.
  • Wszystkie owoce umyj chłodną wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. W przypadku większych owoców tj. nektarynki, usuń ze środka pestki i pokrój je na mniejsze cząstki. Truskawki koniecznie odszypułkuj, winogrono pokrój na połówki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty, na nie wyłóż cząstki owoców lub drobne owoce leśne oraz owocowe żelki.
  • Całość zalej wystudzoną galaretką. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Galaretka musi dobrze stwardnieć, by utrzymać ciężkie owoce.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • W przepisie nie używaj świeżego ananasa ani kiwi, gdyż te owoce bez obróbki termicznej utrudniają zastyganie galaretki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image