Torcik z soczystych, dojrzałych owoców lata zatopionych w przezroczystej galaretce. Prezentuje się imponująco za sprawą tęczy kolorowych, rozmaitych owoców. Torcik deserowy serwowany jest na zimno, co jest dodatkowym atutem podczas przyjęć w upalne dni.
Owoce leśne i żelki zanurzone w bezbarwnej galaretce
12
porcji20
min.3
godz.20
min.100
kcalImponująco kolorowy deser na letnie upały. Rozmaite owoce i owocowe żelki zanurzone w przezroczystej galaretce. Torcik owocowy na zimno.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 litr 1 różnorodnych, dojrzałych owoców: truskawki, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, melon
100 g 100 kolorowych żelków
2 opakowania 2 przezroczystej galaretki (każda przeznaczona na 500 ml wody)
800 ml 800 wrzącej wody
1 opakowanie 1 okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj 800 ml wody. Wrzątek zdejmij z palnika i od razu rozpuść w nim 2 opakowania bezbarwnej galaretki. Pozostaw do całkowitego wystudzenia na blacie kuchennym.
- Wszystkie owoce umyj chłodną wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. W przypadku większych owoców tj. nektarynki, usuń ze środka pestki i pokrój je na mniejsze cząstki. Truskawki koniecznie odszypułkuj, winogrono pokrój na połówki.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty, na nie wyłóż cząstki owoców lub drobne owoce leśne oraz owocowe żelki.
- Całość zalej wystudzoną galaretką. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Galaretka musi dobrze stwardnieć, by utrzymać ciężkie owoce.
Uwagi:
- W przepisie nie używaj świeżego ananasa ani kiwi, gdyż te owoce bez obróbki termicznej utrudniają zastyganie galaretki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym krememBiszkopt z kremem budyniowym i lazurową galaretką
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą