Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto
Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto

Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto

Kolejna propozycja lekkiej sałatki z soczystym owocem. Za raz po sałatce z arbuzem i serem feta, która bardzo wpasowuje się w mój gust kulinarny oraz smak. Sałatka sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy albo lunch, czy jako lżejsza przekąska podczas siedzenia w domu. Zaspokoi głód, ale bez uczucia pełności. Dlatego polecam osobom które są na diecie i chcą sięgać po wartościowe i urozmaicone dania, jednocześnie niskokaloryczne.

Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto

5 od 14 osób
Autor: ProstePesto Danie: SałatkiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwa
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

95

kcal

Propozycja sałatki z melona cantaloupe i Prosciutto di Parma – szynki parmeńskiej bez konserwantów. Pyszna sałatka w sam raz na urozmaicenie zdrowej diety.

Składniki:

  • 1/2 melona cantalopue

  • 1/2 melona żółtego

  • 50 g szynki parmeńskiej Prosciutto di Parma

  • 30 g świeżych liści rukoli

  • kilka g płatków tartego parmezanu

  • 1 garść mieszanki nasion i orzechów

  • DRESSING
  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki miodu naturalnego

  • 50 ml oliwy extra virgin

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Rukolę opłukać i osuszyć, delikatnie by jej nie połamać. Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze paski.
  • Miąższ z obu gatunków melona pokroić w kostkę lub wydrążyć przy pomocy okrągłej łyżeczki do melona. Ta wersja jest o wiele bardziej ozdobna, ale nie ma wpływu na smak sałatki.
  • Rukolę, oraz kawałki prosciutto i melona delikatnie mieszamy w misce. Posypujemy nasionami i orzechami (np. orzeszki pinii, orzechy włoskie, pestki dyni, orzechy nerkowca, pestki słonecznika łuskanego) oraz płatkami tartego parmezanu.
  • Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą dokładnie do uzyskania jednolitego płynu. Gotowym sosem możemy polać całą sałatkę przed podaniem i delikatnie wymieszać. Możemy także dodać sos dopiero po wcześniejszym podzieleniu sałatki na poszczególne porcje.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*