Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Koreczki z melonem i szynką parmeńską
Koreczki z melonem i szynką parmeńską

Koreczki z melonem i szynką parmeńską

Przekąska z melonem cantaloupe, szynką parmeńską i mozzarellą w formie wygodnych koreczków. Lekka przystawka po którą goście chętnie sięgają, połączenie słodyczy melona i słonawej szynki świetnie się sprawdza.

Koreczki z melonem i szynką parmeńską

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

koreczków
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

30

kcal

Wytrawne koreczki z dojrzałym melonem cantaloupe, szynką Prosciutto di Parma i mozzarellą. Lekka przekąska na przyjęcie.

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego melona cantaloupe lub żółtego

  • 5 plasterków szynki parmeńskiej

  • 10 kulek sera mozzarella z zalewy

  • 10 listków świeżej bazylii


Sposób przygotowania:

  • Melona wydrąż za pomocą łyżki do melona, tworząc estetyczne kuleczki. Jeśli nie posiadasz specjalnej łyżki, pokrój go w równą grubą kostkę.
  • Plastry szynki parmeńskiej przekrój na połówki i zwiń w ruloniki.
  • Na wykałaczki nadziej listeczek bazylii, kulkę melona, rulonik szynki parmeńskiej i kulkę mozzarelli.
  • Gotowe koreczki ułóż na ozdobnym półmisku. Do momentu podania przechowuj pod przykryciem z folii, która zapobiegnie wyschnięciu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*