Mięso mielone wieprzowe-wołowe

Mięso mielone wieprzowe-wołowe składa się z 88% z mięsa wieprzowego, natomiast mięso wołowe stanowi 12%. Zawartość procentowa tłuszczu wynosi poniżej 25%, natomiast stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 15%.

Najczęściej z takiego połączenia mięs powstają kotlety mielone, ponieważ nie są ani za chude ani za tłuste. Idealnie pasuje do przygotowywania pieczeni rzymskiej, która może stanowić nie tylko propozycję wyśmienitego obiadu, ale także może być serwowana na zimno do śniadania czy kolacji oraz gołąbków. Takie mięso zawiera białko, witaminy B1, B2, B12 oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor.

Dzięki połączeniu mięsa wieprzowego oraz wołowego gotowy produkt jest soczysty i kruchy. Wielką zaletą tego rodzaju mięsa jest duża dowolność w jego przygotowaniu. Można wykorzystać je jako kotlety, pulpety serwowane w sosach, co w szczególności upodobają sobie najmłodsi domownicy, czy sosy bolognese do makaronów. 100g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego zawiera 241 kcal.

Przepisy z mięsem mielonym: