Gołąbki pieczone w piekarniku z pikantnym pomidorowym sosie na bazie pomidorów z puszki i bulionu. W swoim wnętrzu skrywają mięso mielone, szklistą cebulką i biały ryż. Wyszły takie pyszne, że następnym razem z pewnością przygotuję je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
Gołąbki z piekarnika w pikantnym pomidorowym sosie
10
sztuk30
min.30
min.110
kcalNajlepsze gołąbki z mieloną wieprzowiną i ryżem, w białej kapuście, polane pikantnym pomidorowym sosem. Tradycyjny przepis na gołąbki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- GOŁĄBKI
400 g 400 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
100 g 100 ryżu długiego (1 torebeczka)
2 2 niewielkie żółte cebule
30 ml 30 oleju rzepakowego
grubo mielony czarny pieprz i sól
1 główka 1 płaskiej białej kapusty do gołąbków
- SOS POMIDOROWY
300 g 300 pomidorów w puszcze
2 chochelki 2 rosołu
dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier
1 łyżka 1 mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- GOŁĄBKI
- W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut. Obie cebulki obierz z łupiny i poszatkuj drobno. Podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż aż do całkowitego ścięcia mięsa.
- Patelnię zdejmij z palnika, dodaj zawartość torebeczki z ugotowanym ryżem. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Nie zapomnij o doprawieniu farszu solą i pieprzem.
- Wytnij głąb od spodu kapusty i zerwij zewnętrzny liść z wierzchu. W obszernym garnku zagotuj znaczną ilość wody. Kapustę włóż na 8 minut do gotującego się wrzątku, ustawiając ją otworem pozostałym po głąbie w dół (kapusta powinna cała zanurzyć się w wodzie). Kapustę wyjmij z gotującej się wody i z jeszcze gorącej delikatnie zdejmuj pojedyncze liście (10 sztuk) – liście powinny swobodnie odchodzić od sparzonej kapusty pozbawionej stwardniałego głąba.
- Jeśli zdjęte liście wciąż posiadają stwardniałą część, wytnij ją nożem na kształt trójkącika. Na każdy liść kapuściany nałóż 2 łyżki farszu z mięsa i ryżu i zwiń zamykając nadzienie szczelnie w środku gołąbka. Z podanego przepisu przygotujesz 10 gołąbków średniej wielkości.
- Gołąbki układaj na jednym poziomie naczynia żaroodpornego, najlepiej zakończeniem zwinięcia w dół (zapobiegnie to rozwijaniu gołąbków). Gołąbki polej obficie sosem pomidorowym z poniższego przepisu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na 25 – 30 minut, bez przykrycia.
- SOS POMIDOROWY
- Pół puszki pomidorów przełóż do wysokiego rondla, wlej bulion, dodaj wszelkie przyprawy i łyżkę mąki. Zblenduj na gładko blenderem ręcznym. Powstały sos powinien być pikantny i wyrazisty od sporej ilości mielonego pieprzu.
Uwagi:
- Po oderwaniu 10 liści z kapusty, z pozostałej części białej kapusty możesz przygotować na drugi dzień łazanki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiejTradycyjne gołąbki z ryżem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Surówka z kapusty pekińskiej
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz