Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki pieczone w piekarniku z pikantnym pomidorowym sosie na bazie pomidorów z puszki i bulionu. W swoim wnętrzu skrywają mięso mielone, szklistą cebulką i biały ryż. Wyszły takie pyszne, że następnym razem z pewnością przygotuję je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.

Gołąbki z piekarnika w pikantnym pomidorowym sosie

Gołąbki z piekarnika w pikantnym pomidorowym sosie

5.0 z 12 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

110

kcal

Najlepsze gołąbki z mieloną wieprzowiną i ryżem, w białej kapuście, polane pikantnym pomidorowym sosem. Tradycyjny przepis na gołąbki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • GOŁĄBKI
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

  • 100 g ryżu długiego (1 torebeczka)

  • 2 niewielkie żółte cebule

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • grubo mielony czarny pieprz i sól

  • 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków

  • SOS POMIDOROWY
  • 300 g pomidorów w puszcze

  • 2 chochelki rosołu

  • dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier

  • 1 łyżka mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • GOŁĄBKI
  • W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut. Obie cebulki obierz z łupiny i poszatkuj drobno. Podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż aż do całkowitego ścięcia mięsa.
  • Patelnię zdejmij z palnika, dodaj zawartość torebeczki z ugotowanym ryżem. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Nie zapomnij o doprawieniu farszu solą i pieprzem.
  • Wytnij głąb od spodu kapusty i zerwij zewnętrzny liść z wierzchu. W obszernym garnku zagotuj znaczną ilość wody. Kapustę włóż na 8 minut do gotującego się wrzątku, ustawiając ją otworem pozostałym po głąbie w dół (kapusta powinna cała zanurzyć się w wodzie). Kapustę wyjmij z gotującej się wody i z jeszcze gorącej delikatnie zdejmuj pojedyncze liście (10 sztuk) – liście powinny swobodnie odchodzić od sparzonej kapusty pozbawionej stwardniałego głąba.
  • Jeśli zdjęte liście wciąż posiadają stwardniałą część, wytnij ją nożem na kształt trójkącika. Na każdy liść kapuściany nałóż 2 łyżki farszu z mięsa i ryżu i zwiń zamykając nadzienie szczelnie w środku gołąbka. Z podanego przepisu przygotujesz 10 gołąbków średniej wielkości.
  • Gołąbki układaj na jednym poziomie naczynia żaroodpornego, najlepiej zakończeniem zwinięcia w dół (zapobiegnie to rozwijaniu gołąbków). Gołąbki polej obficie sosem pomidorowym z poniższego przepisu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na 25 – 30 minut, bez przykrycia.
  • SOS POMIDOROWY
  • Pół puszki pomidorów przełóż do wysokiego rondla, wlej bulion, dodaj wszelkie przyprawy i łyżkę mąki. Zblenduj na gładko blenderem ręcznym. Powstały sos powinien być pikantny i wyrazisty od sporej ilości mielonego pieprzu.

Uwagi:

  • Po oderwaniu 10 liści z kapusty, z pozostałej części białej kapusty możesz przygotować na drugi dzień łazanki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*