Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlety mielone z marchewką zasmażaną
Kotlety mielone z marchewką zasmażaną

Kotlety mielone z marchewką zasmażaną

Prosta kuchnia i podstawowe przepisy to motto naszego kulinarnego bloga. Mamy sentyment do tradycyjnej, domowej kuchni i chętnie korzystamy z takich przepisów. Od czasu do czasu fajnie zjeść coś nowoczesnego, typu pizza czy tortilla, jednak to polska zwyczajna kuchnia jest nam najbliższa. Zdecydowanie częściej mamy ochotę zjeść zwykły obiad po polsku, niż egzotyczne fanaberie.

Kotlety mielone z mięsa mielonego wieprzowo – wołowego, soczyste wewnątrz w rumianej otoczce. Tradycyjne, zwyczajne mielone kotleciki, ale nadzwyczajne w smaku. Serwowane z gotowaną marchewką zagęszczoną zasmażką maślaną z mąką.

Kotlety mielone z marchewką zasmażaną

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Tradycyjne kotlety mielone, przepis podstawowy. Ciepła gotowana marchewka pokrojona w kostkę zagęszczona maślaną zasmażką z mąką.

Składniki:

  • KOTLETY MIELONE
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego z łopatki

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 2 łyżki bułki tartej

  • garść posiekanego koperku

  • garść posiekanego szczypiorku

  • garść poszatkowanej natki pietruszki

  • 1/3 łyżeczki soli

  • grubo mielony czarny pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • MARCHEWKA Z ZASMAŻKĄ
  • 400 g świeżej marchwi

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • KOTLETY MIELONE
  • Mięso mielone przełóż do misy. Wbij jedno całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę, dodaj przyprawy. Zarób dłońmi jednolitą, dobrze wymieszaną mięsną masę.
  • Uformuj 6 niewielkich lekko spłaszczonych kotlecików, okrągłych kształtem. Lepiej przygotować niewielkie mielone, gdyż szybciej usmażą się szczególnie w środku.
  • Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzej tłuszcz do smażenia. Na gorącym oleju ułóż kotleciki (uwaga! jeśli mięso zawiera dużo wody, tłuszcz może pryskać). Kotlety smaż kilka minut, po chwili od rozpoczęcia ogień możesz zmniejszyć i smażyć pod przykrywką.
  • Przewróć na drugą stronę, na początku smaż z drugiej strony na większym ogniu i po chwili zmniejsz go jak poprzednio. Po usmażeniu kotlety mielone odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • MARCHEWKA Z ZASMAŻKĄ
  • Marchewki obierz cienko ze skóry, umyj bieżącą wodą i pokrój ją w jednolitą kostkę. Najlepiej pokrój ją wzdłuż na 4 ćwiartki i później w poprzek tworząc kostkę.
  • Marchew przełóż do garnka, wlej 200 ml chłodnej wody i gotuj przez 15 – 20 minut do miękkości marchwi. W międzyczasie dodaj cukier, sól i mielony pieprz.
  • Na niewielkiej patelni rozpuść masło, na płynne masło wsyp łyżkę mąki. Podgrzewaj i mieszaj 1 minutę, do sparzenia mąki. Zasmażkę przelej do gotującej się marchewki i całość podgrzewaj jeszcze 3 minuty, aż sos między cząstkami marchewki zgęstnieje.

Uwagi:

  • Do kotletów mielonych i marchewki zasmażanej, sprawdzi się smakowicie dodatek ziemniaczanego puree.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*