Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

Zarumienione mięsne pulpeciki z intensywnie pomidorowym sosem z pomidorów z puszki, podane na makaronie. Pulpeciki są idealnie wysmażone, z przysmażoną skorupką, natomiast sos pomidorowy ma intensywnie pomidorowy smak za sprawą połączenia pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego. Danie przypomina makaron bolognaise, tyle że zamiast mięsa mielonego wmieszanego w strukturę pomidorowego sosu, mamy niewielkie mięsne pulpeciki.

Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

5 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Pulpeciki mięsne z pomidorowym sosem na bazie pomidorów z puszki i bulionu. Pomysł na przepyszny obiad z maleńkimi pulpetami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PULPECIKI MIĘSNE
  • 500 g 500 mięsa mielonego z indyka (lub innego dowolnego)

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 duży ząbek czosnku

  • 3 łyżki 3 miałkiej bułki tartej

  • 1 1 jajko ściółkowe

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • SOS POMIDOROWY
  • 1 1 mała żółta cebula lub szalotka

  • 1 puszka 1 pomidorów

  • 1 słoiczek 1 koncentratu pomidorowego bez konserwantów

  • 150 ml 150 bulionu jarzynowego lub wywaru na mięsie i włoszczyźnie

  • sól, zwykły cukier, ostra papryka i zmielony pieprz

  • PONADTO
  • 300 g 300 ulubionego makaronu

  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

  • PULPETY
  • Cebulkę i czosnek posiekaj drobno. Podsmaż na patelni z łyżką oleju rzepakowego do zarumienienia, po usmażeniu odstaw na bok do ostygnięcia.
  • Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Masę zagnieć dłońmi rozgniatając farfocle mięsa i łącząc wszystko gładko ze sobą. Z mięsnej masy uformuj maleńkie pulpety, wielkością przypominające orzech włoski lub nieco mniejsze.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pulpeciki mięsne z każdej strony przez około 10 minut. Mięso musi całkiem się ściąć również w środku, po usmażeniu stanie się nieco twardsze i zarumienione dookoła.
  • SOS POMIDOROWY
  • Pomidory z puszki przelej do wysokiego dzbanka, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, bulion oraz koncentrat pomidorowy. Sos zblenduj blenderem ręcznym na gładko.
  • Sos pomidorowy przelej na głęboką patelnię i podgrzewaj aż delikatnie zagęści się. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem i ostrą papryką.
  • W garnku zagotuj osolony wrzątek, w nim ugotuj makaron. Na talerze nałóż porcje makaronu, polej obficie pomidorowym sosem, na wierzchu ułóż mięsne pulpeciki i obsyp parmezanem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*