Tęczowe papryki nadziewane lekkim farszem z mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Oblane jak gołąbki, pikantnym sosem pomidorowym z pomidorów z puszki i bulionu. Efektowne i lekkostrawne danie obiadowe, które chętnie przygotowujemy. Bardzo lubię kiedy papryki użyte do przepisu są w różnorodnych kolorach, to zapewnia jeszcze bardziej apetyczny wygląd.
Pieczone papryki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami
5
porcji20
min.40
min.130
kcalPapryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i suszonych pomidorów. Pieczone w piekarniku, skąpane w sosie pomidorowym.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- FASZEROWANE PAPRYKI
5 – 6 5 – 6 większych kolorowych papryk
500 g 500 mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 2 cebule średniej wielkości
150 g 150 ryżu długiego
pół słoiczka pół suszonych pomidorów odsączonych z oleju
50 ml 50 oleju rzepakowego
sól i mielony pieprz
- SOS POMIDOROWY
330 g 330 pomidorów z puszki
2 chochelki 2 rosołu jarzynowego lub warzywno – mięsnego
sól i zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż długi ugotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 – 12 minut. Papryki umyj chłodną wodą, odetnij kapelusze i oczyść z wewnętrznych pesteczek i błonek. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój drobno.
- Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Po chwili dodaj mięso mielone i obsmaż do całkowitego ścięcia. Patelnię z podsmażonymi składnikami zdejmij z ognia, dodaj gotowany ryż i suszone pomidory. Całość wymieszaj i dopraw do smaku tworząc farsz.
- Farszem czubato nadziej papryki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i przykryj odciętymi kapeluszami.
- Pomidory z puszki, rosół i przyprawy zblenduj na gładki sos blenderem ręcznym. Sos wylej na spód naczynia żaroodpornego z paprykami.
- Faszerowane warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 40 – 45 minut. Po upieczeniu serwuj na głębokich talerzach polewając paprykę sosem pomidorowym zgromadzonym na dnie naczynia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku