Przepis | Strona główna | Dania główne | Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Tęczowe papryki nadziewane lekkim farszem z mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Oblane jak gołąbki, pikantnym sosem pomidorowym z pomidorów z puszki i bulionu. Efektowne i lekkostrawne danie obiadowe, które chętnie przygotowujemy. Bardzo lubię kiedy papryki użyte do przepisu są w różnorodnych kolorach, to zapewnia jeszcze bardziej apetyczny wygląd.

Pieczone papryki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami

5 od 2 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

5

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i suszonych pomidorów. Pieczone w piekarniku, skąpane w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • FASZEROWANE PAPRYKI
  • 5 – 6 większych kolorowych papryk

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 2 cebule średniej wielkości

  • 150 g ryżu długiego

  • pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól i mielony pieprz

  • SOS POMIDOROWY
  • 330 g pomidorów z puszki

  • 2 chochelki rosołu jarzynowego lub warzywno – mięsnego

  • sól i zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ryż długi ugotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 – 12 minut. Papryki umyj chłodną wodą, odetnij kapelusze i oczyść z wewnętrznych pesteczek i błonek. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój drobno.
  • Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Po chwili dodaj mięso mielone i obsmaż do całkowitego ścięcia. Patelnię z podsmażonymi składnikami zdejmij z ognia, dodaj gotowany ryż i suszone pomidory. Całość wymieszaj i dopraw do smaku tworząc farsz.
  • Farszem czubato nadziej papryki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i przykryj odciętymi kapeluszami.
  • Pomidory z puszki, rosół i przyprawy zblenduj na gładki sos blenderem ręcznym. Sos wylej na spód naczynia żaroodpornego z paprykami.
  • Faszerowane warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 40 – 45 minut. Po upieczeniu serwuj na głębokich talerzach polewając paprykę sosem pomidorowym zgromadzonym na dnie naczynia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*