Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone wieprzowe

Masa mielona z samej wieprzowiny jest zbyt tłusta, a w czasie gotowania tłuszcz wytapia się. Dzięki tłuszczowi obecnemu w wieprzowinie kotlety mielone stają się miękkie oraz pulchne, dosyć dobrze się formują i podczas smażenia nie dochodzi do ich rozpadu.

W porównaniu z innymi mięsem mięso mielone wieprzowe charakteryzuje się sporą zawartością żelaza,które umożliwia transport tlenu do poszczególnych komórek ciała, potasu, wody i wapnia. Zawiera też dawkę sodu, witaminy B1 i witaminy B2. Do swojej diety powinni włączyć je wszyscy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie – szczególnie kobiety w ciąży oraz palacze. W 100 g mięsa mielonego wieprzowego jest ok. 300 kalorii.

Mięso mielone wieprzowe można wykorzystać na przykład do przygotowania kotletów mielonych, które są tak popularne w polskich domach, czy też pulpetów podawanych z najróżniejszymi sosami. Dobrej jakości mielone mięso wieprzowe powinno mieć różowo-czerwoną barwę. O tym, że mięso mielone wieprzowe jest nieświeże świadczy ciemnoróżowe zabarwienie mięsa.

Przepisy z mięsem mielonym: