Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem
Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem

Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem

Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu.

Makaron cannelloni à la lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

2

godz. 

20

min.
Kalorie

300

kcal

Rurki makaronowe cannelloni wypełnione sosem bolońskim, zapieczone pod kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni.

Składniki:

  • 24 sztuki rurek makaronu do cannelloni

  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano

  • SOS BOLOŃSKI
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 100 g boczku parzonego

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml białego wina półsłodkiego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • mielona ostra papryka, sól, pieprz

  • SOS BESZAMELOWY
  • 40 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

  • SOS BOLOŃSKI
  • Boczek, czerwoną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi się zeszklić, a boczek lekko wytopić i nabrać chrupkości. Po tym wrzuć na patelnię mięso mielone i podsmażaj do ścięcia mięsa.
  • Na patelnię wlej białe wino, podsmażaj aż płyn się zredukuje. W następnej kolejności dodaj zawartość puszki pomidorów, wciąż smaż do odparowania wody z pomidorów. Konsystencja gotowego sosu bolońskiego nie powinna być wodnista, dlatego tak ważne jest cierpliwe smażenie dla zredukowania płynów. Na koniec dopraw przyprawami, warto dodać odrobinę ostrej papryki dla uzyskania wyrazistego smaku.
  • SOS BESZAMELOWY
  • W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i sparz minutę do uzyskania czegoś w rodzaju gładkiej zasmażki.
  • Wlej mleko i wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj i mieszaj rózgą kuchenną przez około 10 minut, aż beszamel nabierze gęstości (konsystencja powinna przypominać rzadki kisiel).
  • CANNELLONI
  • W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku w 2 turach włóż rurki makaronu do cannelloni, gotuj po 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Makaron powinien jedynie lekko się sparzyć, nie może całkowicie zmięknąć, rurki makaronowe po wyjęciu z wrzątku muszą zachować swój sztywny kształt.
  • Na dno 4 foremek żaroodpornych wylej połowę sosu beszamelowego. Rurki nadziewaj sosem bolońskim, rurkę ułóż na dłoni zatykając 1 z otworów wnętrzem dłoni, małą łyżeczką nałóż do środka pełno sosu. Cannelloni układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym wyścielonym beszamelem.
  • Kiedy wszystkie rurki makaronowe będą nadziane, polej je resztą beszamelu i obsyp obficie tartym parmezanem.
  • Cannelloni zapiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie makaron zmięknie do reszty, a na wierzchu pojawi się chrupiąca skorupka z beszamelu i parmezanu. Serwuj podając foremki żaroodporne najlepiej na drewnianych deskach.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*