Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu. Zobacz też cannelloni ze szpinakiem zapiekane w pomidorach.
Makaron cannelloni à la lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym
4
porcje30
min.2
godz.20
min.300
kcalRurki makaronowe cannelloni wypełnione sosem bolońskim, zapieczone pod kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
24 sztuki 24 rurek makaronu do cannelloni
1/2 szklanki 1/2 tartego parmezanu lub grana padano
- SOS BOLOŃSKI
500 g 500 mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
50 ml 50 oleju rzepakowego
100 g 100 boczku parzonego
1 1 czerwona cebula
3 3 ząbki czosnku
200 ml 200 białego wina półsłodkiego
1 puszka 1 pomidorów krojonych
mielona ostra papryka, sól, pieprz
- SOS BESZAMELOWY
40 g 40 masła
30 g 30 mąki pszennej
500 ml 500 mleka
1 łyżka 1 mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- SOS BOLOŃSKI
- Boczek, czerwoną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi się zeszklić, a boczek lekko wytopić i nabrać chrupkości. Po tym wrzuć na patelnię mięso mielone i podsmażaj do ścięcia mięsa.
- Na patelnię wlej białe wino, podsmażaj aż płyn się zredukuje. W następnej kolejności dodaj zawartość puszki pomidorów, wciąż smaż do odparowania wody z pomidorów. Konsystencja gotowego sosu bolońskiego nie powinna być wodnista, dlatego tak ważne jest cierpliwe smażenie dla zredukowania płynów. Na koniec dopraw przyprawami, warto dodać odrobinę ostrej papryki dla uzyskania wyrazistego smaku.
- SOS BESZAMELOWY
- W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i sparz minutę do uzyskania czegoś w rodzaju gładkiej zasmażki.
- Wlej mleko i wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj i mieszaj rózgą kuchenną przez około 10 minut, aż beszamel nabierze gęstości (konsystencja powinna przypominać rzadki kisiel).
- CANNELLONI
- W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku w 2 turach włóż rurki makaronu do cannelloni, gotuj po 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Makaron powinien jedynie lekko się sparzyć, nie może całkowicie zmięknąć, rurki makaronowe po wyjęciu z wrzątku muszą zachować swój sztywny kształt.
- Na dno 4 foremek żaroodpornych wylej połowę sosu beszamelowego. Rurki nadziewaj sosem bolońskim, rurkę ułóż na dłoni zatykając 1 z otworów wnętrzem dłoni, małą łyżeczką nałóż do środka pełno sosu. Cannelloni układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym wyścielonym beszamelem.
- Kiedy wszystkie rurki makaronowe będą nadziane, polej je resztą beszamelu i obsyp obficie tartym parmezanem.
- Cannelloni zapiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie makaron zmięknie do reszty, a na wierzchu pojawi się chrupiąca skorupka z beszamelu i parmezanu. Serwuj podając foremki żaroodporne najlepiej na drewnianych deskach.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku