Przepis | Strona główna | Sałatki | Królewska sałatka meksykańska z nachosami
Królewska sałatka meksykańska z nachosami

Królewska sałatka meksykańska z nachosami

Sałatka meksykańska z efektowną koroną z trójkątnych chipsów nachosów, mięsem mielonym i pikantną salsą. Warstwowa sałatka estetycznie prezentująca się w przezroczystej misie sałatkowej, będzie ozdobą stołu podczas przyjęcia. Każdy z gości zachwyci się sałatką z chipsami, gdyż jest ona rzadkością, a większość osób z tego typu sałatką jeszcze się nie spotkała.

Kompletując składniki do królewskiej sałatki zwróć szczególną uwagę na wybór dobrego jakościowo mielonego mięsa. Polecam mięso mielone z łopatki pakowane w pudełeczkach. Jeśli sklep oferuje świeżo mielone mięso, poproś o jego przygotowanie na miejscu. Warto więc pytać na stoiskach mięsnych o taką opcję. Jeśli chodzi o pikantną salsę, której nie może zabraknąć w kompozycji z nachosami, polecam tę z Lidla. Znajdziesz ją przeważnie na stoisku z działem chipsów i innych niekoniecznie zdrowych przekąsek.

Sałatka meksykańska z nachosami i mięsem mielonym

5 od 120 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Warstwowa sałatka meksykańska z mięsem mielonym, pikantną salsą i nachosami. Królewska sałatka ozdobiona koroną z chipsów.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej

  • 1 czerwona papryka

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy

  • 100 g sera żółtego mozzarella

  • 300 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego

  • 1 czerwona cebula

  • 100 g nachosów

  • DODATKI
  • 1 słoiczek salsy pomidorowej średnio pikantnej (około 130 g)

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • sól i grubo mielony pieprz

  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

  • Cebulę poszatkuj drobno i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Po chwili dodaj mielone mięso i smaż je do całkowitego ścięcia. Pod koniec dopraw do smaku solą, grubo mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstaw na bok i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W dużej przezroczystej misie układaj kolejno poszczególne warstwy sałatki. Na spodzie ułóż liście poszarpanej na mniejsze kawałki sałaty lodowej.
  • Następnie wsyp kukurydzę odsączoną z zalewy. W miseczce rozmieszaj majonez z kwaśną śmietaną i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.Połowę przygotowanego sosu wylej tworząc kolejną warstwę sałatki.
  • Żółtą mozzarellę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do misy sałatkowej. Następnie warstwa pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki i czerwonej fasoli (wcześniej przepłukanej na sicie pod bieżącą wodą).
  • Na wierzch wylej pozostałość sosu majonezowo – czosnkowego. Wyłóż wystudzone całkowicie mielone mięso.
  • Teraz pora na pikantną salsę prosto ze słoiczka i koronę z trójkątnych chipsów nachosów.

Uwagi:

  • Poszczególne warstwy możesz modyfikować wedle upodobań ale korona z nachosów zawsze musi być na wierzchu.

4 komentarze

  1. Sałatka + chipsy nachosy to musi być niebo

  2. przemawia do mnie „zjedz mnie, zjedz mnie”

  3. jedna z moich ulubionych sałatek!

  4. sałatka przepyszna, pikantna salsa i nachosy dają obłędny smak

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*