Przepis | Strona główna | Dania główne | Domowe soczyste kotlety mielone
Domowe soczyste kotlety mielone

Domowe soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone to jeden z najbardziej popularnych pomysłów na obiad. To także jedno z najprostszych dań do wykonania i chyba każdy z nas próbował kiedyś zrobić takie kotlety eksperymentując we własnej kuchni. Mówi się też, że każda pani domu posiada własny przepis na przyrządzenie domowych mielonych. Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią, z pewnością zastanawiasz się, jak powinny wyglądać idealne kotlety mielone. Domowe mielone są przygotowywane z wysokiej jakości składników i świeżego mięsa – najlepiej z ekologicznej produkcji.

Ważne jest również właściwe wyrobienie masy mięsnej i odpowiednie uformowanie kotletów tak aby były zarówno delikatne ale też zwarte, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.

Idealne kotlety mielone możemy podawać z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzą się w tej roli tłuczone ziemniaki, buraczki albo ulubiona obiadowa surówka.

Domowe soczyste kotlety mielone

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: Kotlety mieloneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Prosty przepis na zwykłe ale soczyste kotlety mielone. Bez dodatków, samo mięso czyli podstawowy kotlet mielony.

Składniki:

  • Składniki na kotlety mielone
  • 500 g mielonego mięsa

  • 1 mała bułka kajzerka

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko rozmiar M

  • 65 ml wody (1/4 szklanki)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • Dodatkowo
  • woda do namaczania bułki

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od namoczenia bułki w wodzie: zalewamy wodą na kwadrans. Po tym czasie odciskamy i odstawiamy.
  • Cebulę drobno ścieramy na tarce. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, cebulę, jajko i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy mięso i w czasie wyrabiania stopniowo dodajemy wodę. Kontynuujemy wyrabianie aż do momentu gdy mięso wchłonie wodę – dobre kotlety powinny być delikatne i odpowiednio wyrobione.
  • Z uzyskanej masy mięsnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Obsmażamy z obu stron.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez dziesięć do piętnastu minut w rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*