Przepis | Strona główna | Dania główne | Domowe soczyste kotlety mielone
Domowe soczyste kotlety mielone

Domowe soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone to jeden z najbardziej popularnych pomysłów na obiad. To także jedno z najprostszych dań do wykonania i chyba każdy z nas próbował kiedyś zrobić takie kotlety eksperymentując we własnej kuchni. Mówi się też, że każda pani domu posiada własny przepis na przyrządzenie domowych mielonych. Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią, z pewnością zastanawiasz się, jak powinny wyglądać idealne kotlety mielone. Domowe mielone są przygotowywane z wysokiej jakości składników i świeżego mięsa – najlepiej z ekologicznej produkcji.

Ważne jest również właściwe wyrobienie masy mięsnej i odpowiednie uformowanie kotletów tak aby były zarówno delikatne ale też zwarte, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.

Idealne kotlety mielone możemy podawać z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzą się w tej roli tłuczone ziemniaki, buraczki albo ulubiona obiadowa surówka.

Domowe soczyste kotlety mielone

Domowe soczyste kotlety mielone

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Kotlety mieloneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Prosty przepis na zwykłe ale soczyste kotlety mielone. Bez dodatków, samo mięso czyli podstawowy kotlet mielony.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Składniki na kotlety mielone
  • 500 g 500 mielonego mięsa

  • 1 1 mała bułka kajzerka

  • 1 1 średnia cebula

  • 1 1 jajko rozmiar M

  • 65 ml 65 wody (1/4 szklanki)

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 pieprzu

  • Dodatkowo
  • woda do namaczania bułki

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od namoczenia bułki w wodzie: zalewamy wodą na kwadrans. Po tym czasie odciskamy i odstawiamy.
  • Cebulę drobno ścieramy na tarce. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, cebulę, jajko i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy mięso i w czasie wyrabiania stopniowo dodajemy wodę. Kontynuujemy wyrabianie aż do momentu gdy mięso wchłonie wodę – dobre kotlety powinny być delikatne i odpowiednio wyrobione.
  • Z uzyskanej masy mięsnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Obsmażamy z obu stron.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez dziesięć do piętnastu minut w rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*