Miód

Miód to słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae, poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew.

Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód przyspiesza gojenie się ran, leczy wrzody żołądka, działa przeciwbiegunkowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, jest dobry na przeziębienie, koi nerwy, działa nasennie oraz pobudza do pracy mózg. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania.

Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt. Miód to słodki produkt spożywczy, który ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe od pokoleń wykorzystywany jest jako składnik obiadów, sosów i deserów. Doskonale pozwala przełamywać smaki i łączyć potrawy ostre, kwaśne i słodkie.

Zobacz przepisy z miodem: