Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Omlet śniadaniowy na słodko z miodem
Omlet śniadaniowy na słodko z miodem

Omlet śniadaniowy na słodko z miodem

Omlet śniadaniowy z 3 składników: jajek, mleka i mąki pszennej. Zmiksuj wszystko ze sobą zgodnie z podanymi poniżej proporcjami, usmaż na patelni z odrobiną masła lub oleju rzepakowego. W kilka minut przygotujesz omlet, na koniec wystarczy go uzupełnić ulubionymi słodkimi dodatkami. Możesz oprószyć zwykłym cukrem pudrem, polać miodem lub przygotować bogatszą wersję z kwaśną śmietaną, miodem naturalnym i świeżymi owocami sezonowymi. Z podanego przepisu przygotujesz 1 porcję, czyli 1 solidny omlet, którym najesz się do syta. Jeśli nie lubisz jeść na śniadanie zbyt dużych porcji, a jedynie coś przegryźć, podziel się połową swojego omleta z kimś bliskim.

Śniadaniowy omlet z sosem miodowym i owocami

Śniadaniowy omlet z sosem miodowym i owocami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Błyskawiczny omlet śniadaniowy z 3 podstawowych składników: jajek, mleka i mąki. Przygotujesz go w dosłownie 5 minut.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • OMLET
  • 2 2 jajka z ekologicznego chowu

  • 80 ml 80 mleka

  • 2 pełne łyżki 2 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 masła lub oleju rzepakowego

  • DODATKI
  • 1 łyżka 1 płynnego miodu naturalnego

  • 1 łyżka 1 kwaśnej gęstej śmietany 18 %

  • garść owoców sezonowych


Sposób przygotowania:

  • Do kubka wbij całe jajka, dodaj mleko i przesianą mąkę. Mieszaninę roztrzep rózgą kuchenną pozbywając się jakichkolwiek grudek mąki. Jeśli masz problem z konsystencją, zblenduj masę blenderem lub użyj elektrycznego miksera.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuść masło. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wlej na patelnię ciasto omletowe. Podsmaż najmniej z jednej strony do zarumienienia, później przewróć łopatką na drugą stronę.
  • Omlet zdejmij ostrożnie z patelni i przełóż na duży talerz obiadowy. Nałóż na niego keks z kwaśnej śmietany oraz porcję miodu, rozsmaruj po całej powierzchni. Na koniec wysyp ulubione owoce, mogą to być leśne jagody, truskawki, brzoskwinie, itp.

Uwagi:

  • Zamiast wymienionych wyżej dodatków, możesz po prostu oprószyć omlet zwykłym cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*