Młoda kapusta

Młoda kapusta to nic innego jak zwykła biała kapusta, tyle że z wczesnego zbioru. Otwiera ona sezon letni. Pochodzi z grupy tzw. warzyw krzyżowych. W 100g ma zaledwie 40 kcal. Młoda kapusta jest słodsza, a jej liście są bardziej kruche. Posiada witaminę C, A, K, E, witaminy z grupy B.

Ponadto jest dobrym źródłem potasu, manganu, fosforu, miedzi, siarki, wapnia, żelaza oraz sodu. Zawiera L- glutaminę, czyli cenny aminokwas, który wpływa na pracę jelit, żołądka i dwunastnicy. Warto ją jeść w czasie przeziębienia, dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, regularnie spożywana pomaga pozbyć się zgagi i zaparć. Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo, z tego względu warto sięgać m. in. po sok ze świeżej kapusty. Przydatny jest w walce z trądzikiem, łupieżem, opryszczką i stanami zapalnymi skóry.

Jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie nadaje się dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Świetnie smakuje gotowana lub duszona z marchewką i ziołami. Na ciepło jest doskonałym dodatkiem do mięsa lub ryb. Można robić z niej również pyszne surówki.

A co zrobić z młodej kapusty?