Przepis | Strona główna | Dania główne | Udka kurczaka z piekarnika z białą kapustą i warzywami
Udka kurczaka z piekarnika z białą kapustą i warzywami

Udka kurczaka z piekarnika z białą kapustą i warzywami

Jestem wielką wielbicielką przepisów, w których brudzi się niewielką ilość naczyń. W przypadku przygotowywania tego przepisu brudzimy jedynie formę żaroodporną i blaszkę. Jednak swoją doskonałość zawdzięcza także smakowi młodych warzyw, w szczególności delikatnego pora i białej kapusty. Przyznam że po raz pierwszy piekłam kapustę i por w piekarniku. Efekt bardzo mnie zachwycił, gdyż warzywa smakują jak duszone i delikatnie podpieczone.

Udka pieczone w piekarniku z zielonymi warzywami

Udka pieczone w piekarniku z zielonymi warzywami

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

260

kcal

Udka kurczaka z chrupiącą skórką z duszonymi warzywami z piekarnika. Młoda biała kapusta, por i cukinia pieczone w piekarniku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 6 udek z kurczaka

  • 1/2 1/2 młodej białej kapusty

  • 1 1 cukinia

  • 1 1 zielona papryka

  • 1 1 cebula

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • 1 łyżka 1 masła

  • sól, czarny pieprz, suszone zioła

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy blaszkę lub naczynie żaroodporne poprzez wyłożenie spodu folią do pieczenia. Dzięki temu podczas pieczenia nic nie będzie przywierało, a po upieczeniu łatwiej doczyścisz formę.
  • Uda kurczaka oprószamy z obu stron solą, mielonym pieprzem i ziołami. Układamy je na blaszce skórką do góry, by przyrumieniła się i nabrała chrupkości podczas pieczenia.
  • Cukinię, paprykę i cebulę kroimy na mniejsze plastry. Pora możemy pokroić na krótsze odcinki. Kapustę kroimy na kilka części tak by każda zawierała część wspólną z głąbem – dzięki temu zachowa kształt i nie zacznie się rozwarstwiać na pojedyncze liście. Na kawałki kapusty układamy po kawałku masła.
  • Warzywa układamy wokół kurczaka. Obsypujemy je odrobiną soli i mielonego pieprzu. Całość skrapiamy olejem.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut, na niższym poziomie piekarnika. Warzywa i kurczak powinny lekko się przyrumienić.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*