Przepis | Strona główna | Makarony | Łazanki młoda biała kapusta i makaron
Łazanki młoda biała kapusta i makaron

Łazanki młoda biała kapusta i makaron

Łazanki to kolejne z moich ulubionych jednogarnkowych potraw. Wszystko przygotowujemy tylko w jednym garnku, kolejno dorzucając poszczególne składowe przepisu. Mniej naczyń do umycia i mniej brudu, dlatego przygotowanie tego dania cieszy i oszczędza czas.

Łazanki można przygotować z różnymi rodzajami mięsa. Mogą to być kawałeczki mięsa wołowego lub wieprzowego, a także tradycyjnie boczek i kiełbasa. Ponadto łazanki można przygotować również w wersji z dodatkiem kiszonej kapusty. Każda wersja jest wartościowa, ponieważ kapusta należy do niezwykle zdrowych warzyw.

Łazanki z młodej kapusty i mięsa wieprzowego

Łazanki z młodej kapusty i mięsa wieprzowego

5 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

270

kcal

Jednogarnkowe danie z makaronem i młodą kapustą. W wersji z boczkiem i swojską kiełbasą. Wersja treściwa i zdrowa, warto jeść warzywa kapustne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 główka 1 młodej białej kapusty

  • 1 1 cebula

  • 200 g 200 boczku parzonego

  • 200 g 200 mięsa wieprzowego

  • 1 1 pęczek koperku

  • 100 g 100 makaronu na łazanki

  • DODATKOWO
  • 100 ml 100 gorącego bulionu

  • 2 łyżki 2 octu jabłkowego

  • 2 łyżki 2 soku z cytryny

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 3 3 liście laurowe

  • 3 3 ziarna ziela angielskiego


Sposób przygotowania:

  • Gotujemy makaron na łazanki, według instrukcji na opakowaniu.
    Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy w dużym garnku do wytopienia tłuszczu i momentu zeszklenia cebulki.
  • Kapustę siekamy w długie pióra i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Dodajemy także gorący bulion, pokrojone pieczarki, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Co jakiś czas mieszając, by uniknąć przypalenia łazanek na spodzie.
  • Gdy kapusta nabierze już miękkości, dodajemy ocet i sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem typu łazanki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*