Warzywa kapustne są niezwykle zdrowe i pełne wartościowych minerałów. Warto spożywać je na surowo, przetworzone lub w formie ukiszonej. Forma kiszonki jest zdecydowanie najlepszym wydaniem spośród wszystkich wymienionych. Ponieważ warzywo poddane procesowi fermentacji to istna bomba witaminowa oraz źródło bakterii probiotycznych.
Wracając do naszej młodej kapusty oraz innych warzyw kapustnych. Zawierają spore ilości witaminy C, E i K. Pomagają dbać o naszą odporność, chronią przed stresem oksydacyjnym oraz dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. W dodatku warzywa z tej grupy są niskokaloryczne i pomagają zachować równowagę jelit i smukłą sylwetkę. Dlatego warto by gościły w naszej diecie codziennie.
Prosty i pyszny dodatek do obiadu 🙂
U mnie do takiej kapusty dodaje się jeszcze zasmażkę z mąki 😉
moja mama zawsze robi z taką zasmażką, i zgodzę się że z jej dodatkiem kapusta też jest przepyszna!