Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu
Młoda biała kapusta zasmażana do obiadu

Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu

Warzywa kapustne są niezwykle zdrowe i pełne wartościowych minerałów. Warto spożywać je na surowo, przetworzone lub w formie ukiszonej. Forma kiszonki jest zdecydowanie najlepszym wydaniem spośród wszystkich wymienionych. Ponieważ warzywo poddane procesowi fermentacji to istna bomba witaminowa oraz źródło bakterii probiotycznych.

Wracając do naszej młodej kapusty oraz innych warzyw kapustnych. Zawierają spore ilości witaminy C, E i K. Pomagają dbać o naszą odporność, chronią przed stresem oksydacyjnym oraz dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. W dodatku warzywa z tej grupy są niskokaloryczne i pomagają zachować równowagę jelit i smukłą sylwetkę. Dlatego warto by gościły w naszej diecie codziennie.

Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu

Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

115

kcal

Kapusta zasmażana zamiast surówki i sałatki. Młoda kapusta zasmażana ze skwarkami, idealna do tradycyjnego polskiego obiadu.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej zielonej kapusty

  • 1 cebula

  • Kilka gałązek koperku

  • 100 g boczku parzonego

  • 100 ml bulionu jarzynowego

  • kminek

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cebulę i boczek kroimy i podsmażamy do zeszklenia. Wsypujemy posiekaną w pióra młodą kapustę i koperek.
  • Dodajemy 2 listki laurowe i 3 nasiona ziela angielskiego, wlewamy gorący bulion.
  • Dusimy przez 30 minut.
  • Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwagi:

  • Kapusta zasmażana sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Przykładowo kotlet schabowy z ziemniaczkami i kapustą. Polecam dla odmiany od surówek i sałatek. Szczególnie w okresie jesienno zimowym, ze względu na to że kapustę zasmażaną podajemy na ciepło.

2 komentarze

  1. Aśka z KurkaNielotka.pl

    Prosty i pyszny dodatek do obiadu 🙂
    U mnie do takiej kapusty dodaje się jeszcze zasmażkę z mąki 😉

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*