Nutella

Nutella to krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast i wielu innych słodkich produktów spożywczych. Dodawana jest także do naleśników, gofrów oraz jest nadzieniem do pierogów. Wiele osób je Nutellę prosto ze słoika – nie da się ukryć, że to bardzo “wciągający” przysmak.

Światowy Dzień Nutelli jest obchodzony 5 lutego. Zawiera miazgę orzechów laskowych, kakao i mleko w proszku oraz sproszkowaną serwatkę. Do kremu dodawane są różne emulgatory, m.in. lecytyna sojowa, lecytyna rzepakowa, wanilina, ekstrakt z wanilii. Największe kontrowersje wzbudza w składzie Nutelli dużej ilości niezdrowego i uznawanego za potencjalnie rakotwórczy oleju palmowego. Okazuje się, że ponad 50 procent zawartości słoika kremu czekoladowego Nutella stanowi cukier.

Jak podaje producent jest to w zdecydowanej większości cukier buraczany z dodatkiem rafinowanego cukru trzcinowego.Nutella charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, białka, wody i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i cholesterolu.

Przepisy z nutellą w roli głównej: