Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą
Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą

Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą

Pączki niegdyś były moją zmorą, zawsze coś poszło nie tak. A to okazywały się surowe w środku, a to tłuszcz zaczął się przypalać podczas smażenia i nie nadawał się do dalszej pracy, a to całe nadzienie wypłynęło i były puste wewnątrz. Mimo przeszkód każdego roku z okazji Tłustego Czwartku nie poddawałam się i uparcie smażyłam znienawidzone dotąd pączki.

Jeśli chcesz skrócić proces nauki na własnych błędach, naucz się na moich. Zastosowując się do poniższych instrukcji, wszystko pójdzie gładko.

Puchate pączki drożdżowe z kremem z Nutelli

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Trudne
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

30

min.
Kalorie

260

kcal

Przepis na puszyste pączki drożdżowe z charakterystyczną bladą obrączką wokół. Pączki z nadzieniem budyniowym z Nutellą.

Składniki:

  • PĄCZKI DROŻDŻOWE
  • 500 g mąki pszennej typ 550

  • 25 g świeżych drożdży babuni

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 70 g zwykłego cukru

  • 7 żółtek jaj

  • 50 ml spirytusu

  • 1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią

  • szczypta soli morskiej

  • 70 g roztopionego, ostudzonego masła

  • 2 litry oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia pączków

  • BUDYŃ Z NUTELLĄ
  • 300 ml mleka

  • 3 czubate łyżki kremu Nutella

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • POLEWA I POSYPKA
  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 140 g cukru pudru

  • kandyzowana pomarańczowa skórka


Sposób przygotowania:

  • NADZIENIE Z NUTELLĄ
  • Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywać podczas drugiego 30 minutowego wyrastania pączków (poniżej punkt numer 9). W rondelku doprowadź do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem orzechowo – czekoladowy rozpuści się i stworzy z mlekiem kakałko. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, mieszaninę wlej do gotującego się mleka o smaku nutelli. Mieszaj i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.
  • Budyniową nuttelę wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego długą tylką do nadziewania. Tak przygotowany krem niech oczekuje na wypełnienie cieplutkich pączków.
  • PĄCZKI
  • Rozpocznij od przygotowania zaczynu (składniki do zaczynu odejmij z powyższych proporcji). Do miseczki wkrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i utrzyj łyżką do płynności. Upłynnione drożdże przelej do 30 ml ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do uaktywnienia na 15 minut.
  • Żółtka ubij wraz z pozostałą ilością cukru na jasną i puszystą masę, powinny znacząco zwiększyć swoją objętość, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, kogel mogel z żółtek, olejek waniliowy i spirytus. Ciasto wyrób 10 minut mikserem z końcówką z hakiem lub dłońmi, mimo kleistości ciasta staraj się nie dodawać większej ilości mąki (od nadmiaru mąki pączki będą zbyt twarde).
  • Po tym czasie dodaj upłynnione masło i wyrabiaj do połączenia, aż masa wchłonie wszelki tłuszcz maślany.
  • Wyrobione ciasto okryj w misie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno porządnie wyrosnąć, co najmniej podwoić objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie wyrób dłońmi, podczas wyrabiania uderzaj ciastem upuszczając je na blat z wysokości, pomoże to w odgazowaniu ciasta.
  • Ciasto podziel na mniejsze kawałki, każdy o wadzie 60 g (najlepiej odmierzaj wagę na wadze kuchennej). Każdy kawałek kulając na blacie kuchennym oprószonym mąką pszenną, uformuj w gładką kulę o lekko spłaszczonym kształcie. Pod przykryciem ściereczki pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. (Teraz pora na przygotowanie budyniowego nadzienia z punktu 1).
  • W płaskim rondlu z szerokim dnem rozgrzej tłuszcz, posługując się termometrem cukierniczym postaraj się osiągnąć i utrzymywać stałą temperaturę 175 stopni. Pączki układaj na rozgrzanym odpowiednio tłuszczu i smaż 2 -3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym.
  • Pączki nadziewaj od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Po nadzianiu pomocz wierzch pączków w świeżo przygotowanym lukrze z cytryny i cukru pudru, wierzch udekoruj skórką pomarańczową.

Uwagi:

  • Przez zbyt niską temperaturę oleju lub smalcu pączki nasiąkną niepotrzebnie tłuszczem, zbyt wysoka temperatura podczas smażenia sprawi że pączki zaczną się przypalać z zewnątrz a w środku pozostaną surowe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*