Pączki niegdyś były moją zmorą, zawsze coś poszło nie tak. A to okazywały się surowe w środku, a to tłuszcz zaczął się przypalać podczas smażenia i nie nadawał się do dalszej pracy, a to całe nadzienie wypłynęło i były puste wewnątrz. Mimo przeszkód każdego roku z okazji Tłustego Czwartku nie poddawałam się i uparcie smażyłam znienawidzone dotąd pączki.
Jeśli chcesz skrócić proces nauki na własnych błędach, naucz się na moich. Zastosowując się do poniższych instrukcji, wszystko pójdzie gładko.
Puchate pączki drożdżowe z kremem z Nutelli
20
sztuk30
min.30
min.260
kcalPrzepis na puszyste pączki drożdżowe z charakterystyczną bladą obrączką wokół. Pączki z nadzieniem budyniowym z Nutellą.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PĄCZKI DROŻDŻOWE
500 g 500 mąki pszennej typ 550
25 g 25 świeżych drożdży babuni
250 ml 250 ciepłego mleka
70 g 70 zwykłego cukru
7 7 żółtek jaj
50 ml 50 spirytusu
1 łyżka 1 olejku z prawdziwą wanilią
szczypta soli morskiej
70 g 70 roztopionego, ostudzonego masła
2 litry 2 oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia pączków
- BUDYŃ Z NUTELLĄ
300 ml 300 mleka
3 czubate łyżki 3 kremu Nutella
3 łyżki 3 mąki ziemniaczanej
- POLEWA I POSYPKA
4 łyżki 4 soku z cytryny
140 g 140 cukru pudru
Sposób przygotowania:
- NADZIENIE Z NUTELLĄ
- Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywać podczas drugiego 30 minutowego wyrastania pączków (poniżej punkt numer 9). W rondelku doprowadź do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem orzechowo – czekoladowy rozpuści się i stworzy z mlekiem kakałko. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, mieszaninę wlej do gotującego się mleka o smaku nutelli. Mieszaj i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.
- Budyniową nuttelę wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego długą tylką do nadziewania. Tak przygotowany krem niech oczekuje na wypełnienie cieplutkich pączków.
- PĄCZKI
- Rozpocznij od przygotowania zaczynu (składniki do zaczynu odejmij z powyższych proporcji). Do miseczki wkrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i utrzyj łyżką do płynności. Upłynnione drożdże przelej do 30 ml ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do uaktywnienia na 15 minut.
- Żółtka ubij wraz z pozostałą ilością cukru na jasną i puszystą masę, powinny znacząco zwiększyć swoją objętość, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić.
- Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, kogel mogel z żółtek, olejek waniliowy i spirytus. Ciasto wyrób 10 minut mikserem z końcówką z hakiem lub dłońmi, mimo kleistości ciasta staraj się nie dodawać większej ilości mąki (od nadmiaru mąki pączki będą zbyt twarde).
- Po tym czasie dodaj upłynnione masło i wyrabiaj do połączenia, aż masa wchłonie wszelki tłuszcz maślany.
- Wyrobione ciasto okryj w misie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno porządnie wyrosnąć, co najmniej podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie wyrób dłońmi, podczas wyrabiania uderzaj ciastem upuszczając je na blat z wysokości, pomoże to w odgazowaniu ciasta.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki, każdy o wadzie 60 g (najlepiej odmierzaj wagę na wadze kuchennej). Każdy kawałek kulając na blacie kuchennym oprószonym mąką pszenną, uformuj w gładką kulę o lekko spłaszczonym kształcie. Pod przykryciem ściereczki pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. (Teraz pora na przygotowanie budyniowego nadzienia z punktu 1).
- W płaskim rondlu z szerokim dnem rozgrzej tłuszcz, posługując się termometrem cukierniczym postaraj się osiągnąć i utrzymywać stałą temperaturę 175 stopni. Pączki układaj na rozgrzanym odpowiednio tłuszczu i smaż 2 -3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym.
- Pączki nadziewaj od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Po nadzianiu pomocz wierzch pączków w świeżo przygotowanym lukrze z cytryny i cukru pudru, wierzch udekoruj skórką pomarańczową.
Uwagi:
- Przez zbyt niską temperaturę oleju lub smalcu pączki nasiąkną niepotrzebnie tłuszczem, zbyt wysoka temperatura podczas smażenia sprawi że pączki zaczną się przypalać z zewnątrz a w środku pozostaną surowe.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku