Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą
Czekoladowe babeczki z czerwoną porzeczką

Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą

Babeczki oraz muffiny to deserowe monoporcje w najprostszej wersji dla początkujących. Każda z babeczek jest osobną porcją przewidzianą dla konkretnej osoby.

Nie ma konieczności krojenia ich ani porcjowania, co jest niezwykle wygodne. Wspomniane monoporcje to małe dzieła sztuki. A przede wszystkim najważniejsze – każdy chętnie sięga po taką formę podania.

Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą

Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

340

kcal

Czekoladowe babeczki z niespodzianką w środku w postaci nadzienia z Nutelli. Prosty i niezawodny przepis na urocze muffinki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej

  • 1,5 szklanki 1,5 cukru drobnego do wypieków

  • 1,5 szklanki 1,5 oleju rzepakowego

  • 1 szklanka 1 jogurtu naturalnego lub maślanki lub islandzkiego

  • 2 2 jaja od szczęśliwych kur

  • 2 łyżki 2 gorzkiego kakao

  • 1 łyżka 1 proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • nutella lub inny krem czekoladowy do nadzienia

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre, czyli: jajka, jogurt oraz olej.
  • Mąkę przesiać przez sito do osobnej miski. Dodać pozostałe suche składniki przepisu i wymieszać. Następnie suche składniki połączyć razem z mokrymi przy pomocy trzepaczki lub miksera.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
  • Powstałą masą do 1/3 wysokości napełniać foremki do babeczek. Do każdej foremki włożyć łyżkę Nutelli i przykryć pozostałą częścią kremu.
  • Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwagi:

  • Babeczki wychodzą wilgotne za sprawą jogurtu naturalnego oraz mocno czekoladowe. Proponuję Podawać udekorowane na wierzchu cukrem pudrem oraz owocami sezonowymi. Jeśli chcesz wersję bogatszą, możesz udekorować je kremem z serka mascarpone.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

2 komentarze

  1. ta nutella w środku jest obłędna, rozpływa się w ustach

  2. Z samym cukrem pudrem są pycha, polecam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*