Ogórek

Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje co najmniej 52 gatunki. Występują między innymi w Afryce, Azji i w Australii, a w Polsce upraw upowszechniła się w XVI wieku. Jest źródłem witaminy C, A, E u K. Znajdziemy w nim również kwas foliowy oraz witaminy z grupy B: ryboflawinę, tiaminę, niacynę i B6.

Posiada wiele minerałów m. in. potas, fosfor, wapń, magnez, sód a także niewielkie ilości żelaza oraz cynku. Jest niskokaloryczny-100 g ma tylko 15 kcal. Ogórek pokryty jest dość grubą, zieloną skórką, posiada podłużny, walcowaty kształt, natomiast w środku skrywa się jasnozielony miąższ wraz z płaskimi, drobnymi nasionkami. Charakteryzuje się bardzo delikatnym, lagodnym i orzeźwiającym smakiem.

Ogórek wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ma działanie antynowotworowe, pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, odkwasza organizm, utrzymuje odpowiednią krzepliwość krwi, wzmacnia odporność organizmu, wpływa na prawidłową wydolność mięśni oraz poprawia wygląd cery. Ogórek smakuje dobrze na kanapce, można z niego zrobić mizerię, jest dodatkiem do różnych surówek a także zakisić lub zakonserwować.

Pomysły, co zrobić z ogórka: