Zdrowa przekąska lub pomysł na lekkie śniadanie. Roladki z zielonego długiego ogórka, nadziewane twarożkiem z rzodkiewką i młodym szczypiorkiem. Bardzo zdrowa i jednocześnie dietetyczna przekąska.
Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
10
porcjiPrzygotowanie
10
min.Gotowanie
5
min.Kalorie
100
kcalPomysł na przystawkę, przekąskę lub śniadanie. Ruloniki ze świeżego ogórka, nadziewane twarożkiem z rzodkiewką i zieleniną.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 długi ogórek
100 g 100 twarogu półtłustego
6 6 rzodkiewek
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki 2 majonezu
2 g 2 gęstej śmietany
sól i grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z twarożkiem, śmietaną i majonezem. Dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ogórka nie obieramy ze skórki. Kroimy jedynie na bardzo cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. To zadanie wymaga nieco wprawy, ponieważ plasterki muszą być naprawdę możliwie jak najcieńsze, inaczej ciężko będzie je zwinąć w ruloniki.
- Na brzeg ogórka nakładamy łyżkę przygotowanego twarożku. Zwijamy w rulonik i przebijamy wykałaczką, by zachowało swój kształt.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku