Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką
Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką

Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką

Zdrowa przekąska lub pomysł na lekkie śniadanie. Roladki z zielonego długiego ogórka, nadziewane twarożkiem z rzodkiewką i młodym szczypiorkiem. Bardzo zdrowa i jednocześnie dietetyczna przekąska.

Roladki z ogórka i twarożku z rzodkiewką

5 od 20 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

100

kcal

Pomysł na przystawkę, przekąskę lub śniadanie. Ruloniki ze świeżego ogórka, nadziewane twarożkiem z rzodkiewką i zieleniną.

Składniki:

  • 1 długi ogórek

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 6 rzodkiewek

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 g gęstej śmietany

  • sól i grubo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z twarożkiem, śmietaną i majonezem. Dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ogórka nie obieramy ze skórki. Kroimy jedynie na bardzo cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. To zadanie wymaga nieco wprawy, ponieważ plasterki muszą być naprawdę możliwie jak najcieńsze, inaczej ciężko będzie je zwinąć w ruloniki.
  • Na brzeg ogórka nakładamy łyżkę przygotowanego twarożku. Zwijamy w rulonik i przebijamy wykałaczką, by zachowało swój kształt.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*