Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka
Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka

Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka

Chłodnik to cudowny twór dostosowany do upalnych okoliczności. Niby zupa, ale zajadasz ją na zimno i ponadto nie wymaga gotowania. Jeśli nie wyobrażasz sobie pory obiadowej bez talerza zupy, na dworze panuje skwar i chcesz zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego, przepis na chłodnik ogórkowy jest stworzony na tą okoliczność. Surowy zielony ogórek, rzodkiewka, zielenina i nutka czosnku, całość zawieszona w kefirowej bazie. Lekkostrawna zupa o właściwościach chłodzących.

Chłodnik ogórkowy na kefirze

Chłodnik ogórkowy na kefirze

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

70

kcal

Chłodnik z zielonego surowego ogórka i rzodkiewki. Zimna zupa na bazie kefiru, niskokaloryczna. Chłodnik ogórkowy na upały.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CHŁODNIK OGÓRKOWY
  • 1 litr 1 schłodzonego kefiru OSM Krasnystaw

  • 2 2 ogórki długie

  • 2 2 ogórki gruntowe

  • 1 pęczek 1 rzodkiewki

  • 1 pęczek 1 koperku

  • 1 łyżka 1 posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki

  • 1 1 mały ząbek czosnku

  • sól i grubo mielony pieprz

  • PONADTO OPCJONALNIE
  • 4 4 jajka ściółkowe

  • 4 4 młode ziemniaki

  • 1 łyżka 1 masła


Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tarce zetrzyj także rzodkiewki, bez ich obierania. Ząbek czosnku przepuść przez praskę. Pęczek koperku oraz szczypiorek posiekaj nożem.
  • Przygotowane składniki umieść w większej misce, zalej zimnym kefirem. Polecam kefir z firmy OSM Krasnystaw, według mnie to najlepszy kefir dostępny na rynku. Dopraw do smaku solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem i całość wymieszaj.
  • Miseczkę z chłodnikiem okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 – 2 godzin. Tam pozostaw do mocnego schłodzenia i przesiąknięcia aromatów do bazy kefirowej.
  • Jajka ugotuj na półtwardo. Młode ziemniaki oskrob z łupin i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do odcedzonych, gorących ziemniaków dodaj masło i pozwól by rozpuściło się od ciepła. Ziemniaki otocz w płynnym masełku.
  • Schłodzony ogórkowy sernik serwuj z ugotowanym ziemniaczkiem i jajkiem. Całość udekoruj plasterkiem ogórka i rzodkiewki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*