Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka
Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka

Chłodnik ogórkowy z surowego zielonego ogórka

Chłodnik to cudowny twór dostosowany do upalnych okoliczności. Niby zupa, ale zajadasz ją na zimno i ponadto nie wymaga gotowania. Jeśli nie wyobrażasz sobie pory obiadowej bez talerza zupy, na dworze panuje skwar i chcesz zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego, przepis na chłodnik ogórkowy jest stworzony na tą okoliczność. Surowy zielony ogórek, rzodkiewka, zielenina i nutka czosnku, całość zawieszona w kefirowej bazie. Lekkostrawna zupa o właściwościach chłodzących.

Chłodnik ogórkowy na kefirze

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

70

kcal

Chłodnik z zielonego surowego ogórka i rzodkiewki. Zimna zupa na bazie kefiru, niskokaloryczna. Chłodnik ogórkowy na upały.

Składniki:

  • CHŁODNIK OGÓRKOWY
  • 1 litr schłodzonego kefiru OSM Krasnystaw

  • 2 ogórki długie

  • 2 ogórki gruntowe

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 1 pęczek koperku

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki

  • 1 mały ząbek czosnku

  • sól i grubo mielony pieprz

  • PONADTO OPCJONALNIE
  • 4 jajka ściółkowe

  • 4 młode ziemniaki

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tarce zetrzyj także rzodkiewki, bez ich obierania. Ząbek czosnku przepuść przez praskę. Pęczek koperku oraz szczypiorek posiekaj nożem.
  • Przygotowane składniki umieść w większej misce, zalej zimnym kefirem. Polecam kefir z firmy OSM Krasnystaw, według mnie to najlepszy kefir dostępny na rynku. Dopraw do smaku solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem i całość wymieszaj.
  • Miseczkę z chłodnikiem okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 – 2 godzin. Tam pozostaw do mocnego schłodzenia i przesiąknięcia aromatów do bazy kefirowej.
  • Jajka ugotuj na półtwardo. Młode ziemniaki oskrob z łupin i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do odcedzonych, gorących ziemniaków dodaj masło i pozwól by rozpuściło się od ciepła. Ziemniaki otocz w płynnym masełku.
  • Schłodzony ogórkowy sernik serwuj z ugotowanym ziemniaczkiem i jajkiem. Całość udekoruj plasterkiem ogórka i rzodkiewki.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image