Orzech włoski

Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Dziko występuje na niektórych obszarach Europy i Azji, a w Polsce jest pospolicie uprawiany. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 oraz minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

Orzechy są kuliste, z gładką zieloną okrywą, która pęka gdy owoc dojrzeje. W środku znajduje się słodki miąższ z gorzką skórką. Orzechy włoskie chronią układ krążenia, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu, łagodzą dolegliwości żołądkowe, wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, poprawiają wygląd cery i pielęgnują włosy oraz obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego są polecane osobom chorym na cukrzycę. W polskiej kuchni są używane głównie do wypieków.

Przygotowuje się z nich: masło orzechowe, nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków oraz nalewek. Coraz częściej są dodawane do sałatek. Wykorzystywane są również do farszu do nadziewania np. kaczki lub pierogów czy naleśników. Można spożywać je także na surowo.

Propozycje przepisów z orzechem włoskim: