Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Dziko występuje na niektórych obszarach Europy i Azji, a w Polsce jest pospolicie uprawiany. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 oraz minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Orzechy są kuliste, z gładką zieloną okrywą, która pęka gdy owoc dojrzeje. W środku znajduje się słodki miąższ z gorzką skórką. Orzechy włoskie chronią układ krążenia, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu, łagodzą dolegliwości żołądkowe, wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, poprawiają wygląd cery i pielęgnują włosy oraz obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego są polecane osobom chorym na cukrzycę. W polskiej kuchni są używane głównie do wypieków.
Przygotowuje się z nich: masło orzechowe, nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków oraz nalewek. Coraz częściej są dodawane do sałatek. Wykorzystywane są również do farszu do nadziewania np. kaczki lub pierogów czy naleśników. Można spożywać je także na surowo.