Mazurek z orzechową bezą na waflu

Mazurek z orzechową bezą na waflu

Nie dość że bezowa słodycz, nie dość że chrupiący wafelek, to jeszcze głębia smaku orzechów włoskich. Mazurek z orzechową bezą to mój wielkanocny faworyt. Wypiek nie jest tak ciężki jak większość mazurków wielkanocnych na spodzie z kruchego ciasta. Wersja orzechowo – bezowa jest puszysta jak obłoczek, nieco chrupiąca.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, nasz blog świętował niedawno swoje pierwsze urodziny. Przez ten calutki rok zdążyliśmy zamieścić tutaj mnóstwo wielkanocnych przepisów, które możesz przygotować na tegoroczne święta. Mimo pandemii pod żadnym pozorem nie rezygnuj z celebrowania Wielkanocy.

Mazurek orzechowo - bezowy na waflu tortowym

Mazurek orzechowo – bezowy na waflu tortowym

4 z 3 głosy
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

170

kcal

Mazurek z bezą ze zmielonymi orzechami włoskimi, na andrucie waflowym. Mocno orzechowy mazurek z bezową pierzynką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 białka jaj z chowu ściółkowego

  • 200 g 200 drobnego cukru do wypieków

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżeczka 1 soku z cytryny

  • 1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej

  • 300 g 300 orzechów włoskich (waga bez łupin)

  • 1 sztuka 1 wafla tortowego o wymiarach 25 x 35 cm

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj blaszkę odpowiadającą wymiarom wafla tortowego, wyłóż ją papierem do pieczenia i na dnie ułóż 1 blat waflowy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Kilka najładniejszych połówek orzechów włoskich zostaw do dekoracji orzechowej bezy, resztę orzeszków zmiel.
  • Białka jaj muszą mieć temperaturę pokojową. Umieść je w misie miksera wraz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Kiedy białkowy kogel mogel nabierze znaczącej puszystości, wciąż miksując dodawaj po 1 łyżce drobnego cukru. Ubijaj aż masa bezowa zrobi się lśniąca i gęsta, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  • Do białek dodaj sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj przez krótką chwilę na najniższych obrotach miksera. Do masy bezowej wsyp zmielone orzechy włoskie i wymieszaj już tylko silikonową szpatułką. Orzechową bezę wyłóż na blaszkę z waflem, wygładź powierzchnie i udekoruj połówkami orzechów włoskich.
  • Mazurek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po włożeniu do piekarnika natychmiast obniż temperaturę do 160 stopni. W takich warunkach piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, dopiero po ostudzeniu pokrój na kawałki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*