Kruche łupinki orzechów nadziewane maślanym kremem z mielonymi orzechami włoskimi to drobne ciasteczka, rozpływające się w ustach. Są dość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu.
Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich
100
sztuk2
godz.40
min.300
kcalŁupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHE CIASTO
220 g 220 zimnego, twardego masła
400 g 400 mąki pszennej
100 g 100 białego cukru
100 g 100 mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia
2 2 jajka z ekologicznego chowu
1 łyżeczka 1 olejku z prawdziwą wanilią
- KREM ORZECHOWY
250 ml 250 mleka
kilka kropli kilka olejku waniliowego
100 g 100 cukru pudru
szczypta soli morskiej
3 3 żółtka jaj
3 łyżki 3 mąki pszennej
200 g 200 miękkiego masła
100 g 100 zmielonych orzechów włoskich
30 ml 30 likieru orzechowego
- DODATKOWO
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- KRUCHE CIASTO
- Schłodzone masło pokrój w kostkę. Masło z cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną umieść na stolnicy i posiekaj nożem na kształt kruszonki.
- Dodaj do masy jajka i olejek waniliowy i zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Uformuj je w dużą kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą. Wstaw na pół godziny do stężenia i zastygnięcia w lodówce.
- Przygotuj i rozgrzej maszynkę do pieczenia łupinek orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz je w maszynce do rumianego koloru. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od mocy maszynki, u mnie wynosił 3 minuty. Upieczone łupinki wystudź.
- KREM ORZECHOWY
- Mleko oraz olejek waniliowy wlej do rondelka, wsyp połowę potrzebnego cukru, szczyptę soli i zagotuj.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, nadal miksuj. Gdy mleko zacznie się gotować, 1/3 płynu wlej energicznie do masy z żółtkiem i zmiksuj. Tak zahartowany wrzątkiem żółtkowy krem przelej do rondelka z mlekiem i ugotuj jak budyń na gęsto.
- Masę budyniową zdejmij z palnika, okryj szczelnie folią spożywczą i w takiej postaci odstaw co całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puszysto. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu, miksuj do ujednolicenia i połączenia kremu. Pod koniec dodaj likier orzechowy i mielone orzechy włoskie.
- Łupinki orzeszków nadziej kremem orzechowym, złącz w pary i sklej ze sobą tworząc całe orzeszki. Schłodź w lodówce i przed podaniem oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku