Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciastka orzeszki z kremem maślano – orzechowym
Ciastka orzeszki z kremem maślano - orzechowym

Ciastka orzeszki z kremem maślano – orzechowym

Kruche łupinki orzechów nadziewane maślanym kremem z mielonymi orzechami włoskimi to drobne ciasteczka, rozpływające się w ustach. Są dość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu.

Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiasteczkaKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

100

sztuk
Przygotowanie

2

godz. 
Pieczenie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Łupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
  • 220 g zimnego, twardego masła

  • 400 g mąki pszennej

  • 100 g białego cukru

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka z ekologicznego chowu

  • 1 łyżeczka olejku z prawdziwą wanilią

  • KREM ORZECHOWY
  • 250 ml mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 100 g cukru pudru

  • szczypta soli morskiej

  • 3 żółtka jaj

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 200 g miękkiego masła

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

  • 30 ml likieru orzechowego

  • DODATKOWO
  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO
  • Schłodzone masło pokrój w kostkę. Masło z cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną umieść na stolnicy i posiekaj nożem na kształt kruszonki.
  • Dodaj do masy jajka i olejek waniliowy i zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Uformuj je w dużą kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą. Wstaw na pół godziny do stężenia i zastygnięcia w lodówce.
  • Przygotuj i rozgrzej maszynkę do pieczenia łupinek orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz je w maszynce do rumianego koloru. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od mocy maszynki, u mnie wynosił 3 minuty. Upieczone łupinki wystudź.
  • KREM ORZECHOWY
  • Mleko oraz olejek waniliowy wlej do rondelka, wsyp połowę potrzebnego cukru, szczyptę soli i zagotuj.
  • Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, nadal miksuj. Gdy mleko zacznie się gotować, 1/3 płynu wlej energicznie do masy z żółtkiem i zmiksuj. Tak zahartowany wrzątkiem żółtkowy krem przelej do rondelka z mlekiem i ugotuj jak budyń na gęsto.
  • Masę budyniową zdejmij z palnika, okryj szczelnie folią spożywczą i w takiej postaci odstaw co całkowitego wystudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puszysto. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu, miksuj do ujednolicenia i połączenia kremu. Pod koniec dodaj likier orzechowy i mielone orzechy włoskie.
  • Łupinki orzeszków nadziej kremem orzechowym, złącz w pary i sklej ze sobą tworząc całe orzeszki. Schłodź w lodówce i przed podaniem oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*