Orzeszki pistacjowe to owoce z drzew z rodzaju pistacja. Pod względem botanicznym są to pestkowce. Właściwą, jadalną ich częścią jest pestka, którą otacza zdrewniała i bardzo twarda łupina. Są słodkie, mają charaktrystyczny silny aromat i przyjemny smak.
Występuje w klimacie umiarkowanym. Zawierają witaminę C i E, witaminy z grupy B, niacyny, ryboflawinę, biotynę i tiaminę oraz minerały takie jak: fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i mangan. Pistacje wzmacniają kości, poprawiają metabolizm, mają działanie antyoksydacyjne i zdrowotne, wpływają korzystnie na pracę jelit, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, pozytywnie działają na nerwy, poprawiają wygląd skóry oraz obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Są polecane kobietom zmagającym się z bardzo obfitymi miesiączkami oraz osobom chorym na anemię.
Pistacje powinno zjadać się bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Stosuje się je do ciast i lodów. Można podawać je w całości, siekać, kroić na drobne kawałki oraz stosować jako posypkę w sproszkowanej formie. Wykorzystuje się je również do wyrobu budyniów, nadziewa się nimi słodycze i cukierki.