Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą
Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą

Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą

Cannoli siciliani to tradycyjny włoski przysmak prosto ze słonecznej Sycylii. Przypomina nasze rurki nadziewane kremem, jednak w rzeczywistości smakuje bardziej wytrawnie. Chrupiące rożki smażone na głębokim tłuszczu, nadziane kremem z serka ricotta. Ponadto wyjątkowym składnikiem ciasta jest dodatek białego wina. Ciasto ma strukturę wypełnioną bąbelkami powietrza, przypomina nasze polskie faworki czy chrust.

Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

30

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Cannoli włoski deser ze słonecznej Sycylii. Chrupiące rurki przypominające faworki, nadziewane z kremem z serka ricotta. Udekorowane pistacjami i malinami.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 30 g miękkiego masła

  • 1 jajko swojskie ściółkowe

  • 50 ml białego wina

  • 1 łyżka cukru drobnego

  • Szczypta soli

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • NADZIENIE Z KREMOWEGO SERKA
  • 500 g serka ricotta

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • 50 g cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 opakowanie śmietan – fix

  • 50 g pistacji niesolonych

  • Świeże maliny lub truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • PRZYGOTOWANIE RUREK
  • Wszystkie składniki przepisu potrzebne do wyrobienia ciasta, zagnieść ręcznie. Następnie przy pomocy wałka, rozwałkować ciasto kilkukrotnie by napowietrzyło się.
  • Rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 mm i wyciąć kółka o średnicy 10 cm. Owinąć ciastem metalowe rurki do wypieku ciastek.
  • Cannoli smażymy wraz z metalową rurką na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Gdy nabiorą rumianego koloru, wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • PRZYGOTOWANIE KREMU
  • Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder oraz proszek śmietan – fix. Stopniowo po łyżce dodajemy serek ricotta, cały czas miksując. Pod sam koniec mieszania wlewamy sok z cytryny.
  • Przestudzone rurki nadziewamy powstałym kremem, najlepiej przy pomocy szprychy. Otwarte boki naszych rurek dekorujemy pokruszonymi pistacjami i świeżymi malinami lub truskawkami.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*