Por to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej. Ma jasną, krótką łodygę z tzw. piętką oraz ciemnozielone, długie płaskie liście, mogące dorastać do ok. 0,5 m wysokości Jest niskokaloryczny i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik.
Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Mikroelementy obecne w porze to m. in. wapń, potas, fosfor, magnez i sód. Jest też bogatym źródłem związków siarki, czyli allicyny, odpowiedzialnej za aromat i wyrazisty, ostry smak. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Można go spożywać na surowo, ale także jest dodatkiem do surówek, sałatek, zup, mięs i sosów.
Wspomaga działanie układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz działa bakteriobójczo. Ze względu na silne olejki eteryczne nie powinien być stosowany u osób, które mają problemy ze wzdęciami, zgagą, wrzodami oraz zaburzeniami funkcji wątroby. Uważać powinny także kobiety w ciąży i kobiety karmiące.