Szaszłyki z boczkiem i warzywami

Szaszłyki z boczkiem, porem i papryką

Pieczone w piekarniku szaszłyki można przyrządzić niezależnie od sezonu na grilla. Są uniwersalne o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Możesz zaserwować je w porze obiadowej, w czasie kolacji albo podczas spotkania ze znajomymi.

Szaszłyki z boczkiem i warzywami

5 z 20 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

szaszłyków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

280

kcal

Szaszłyki z kawałkami parzonego boczku, kolorową papryką oraz porem i cebulą. Szaszłyki z boczkiem na grilla albo do piekarnika.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 boczku parzonego

  • 1 1 zielona papryka

  • 1 1 żółta papryka

  • 1 1 niewielka cukinia

  • 1 1 por

  • 2 2 cebule

Sposób przygotowania:

  • Boczek i cukinię pokrój w grubą kostkę. Cebulę na ćwiartki, por podziel na 3 centymetrowe odcinki. Obie papryki przekrój na kilka części.
  • Przygotowane składniki nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 170 stopniach.

Uwagi:

  • Do szaszłyków podaj koniecznie sos czosnkowy, tzatziki albo tradycyjnie ketchup.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. mięsożerca2000

    boczek fajnie się wytopił i zrobił chrupiący

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*