Pieczone w piekarniku szaszłyki można przyrządzić niezależnie od sezonu na grilla. Są uniwersalne o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Możesz zaserwować je w porze obiadowej, w czasie kolacji albo podczas spotkania ze znajomymi.
Szaszłyki z boczkiem i warzywami
Autor: Pawel Clad
Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość
10
szaszłykówPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
40
min.Kalorie
280
kcalSzaszłyki z kawałkami parzonego boczku, kolorową papryką oraz porem i cebulą. Szaszłyki z boczkiem na grilla albo do piekarnika.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
400 g 400 boczku parzonego
1 1 zielona papryka
1 1 żółta papryka
1 1 niewielka cukinia
1 1 por
2 2 cebule
Sposób przygotowania:
- Boczek i cukinię pokrój w grubą kostkę. Cebulę na ćwiartki, por podziel na 3 centymetrowe odcinki. Obie papryki przekrój na kilka części.
- Przygotowane składniki nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 170 stopniach.
Uwagi:
- Do szaszłyków podaj koniecznie sos czosnkowy, tzatziki albo tradycyjnie ketchup.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
boczek fajnie się wytopił i zrobił chrupiący