Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak!
Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak!

Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak!

Nie wiem jak wy, ale dla mnie, jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka z pora i szynki. Dlatego też gdy natknąłem się na przepis na zupę porową z szynką nie mogłem jej nie wypróbować. I powiem wam jedno – teraz to też moja ulubiona zupa!

Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie a z drugiej sycące. Taka jest też właśnie prezentowana zupa porowa. Dodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta.

Często gdy zostaje nam rosół z poprzedniego dnia, właśnie taką zupę robimy (poza oczywiście pomidorową) z tego pozostałego bulionu. Jest to świetne rozwiązanie, aby nie wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety.

Zupa z pora i szynki zabielona śmietanką

5 z 42 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Uwielbiasz tak samo jak my sałatkę z pora i szynki? Jeśli tak, to zakochasz się w zupie z pora i szynki. Niezwykłe połączenie smaków!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 pora

  • 1 1 średnia cebula

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 2 2 małe marchewki

  • 0,5 0,5 średniego selera korzeniowego

  • 1600 ml 1600 bulionu

  • 500 g 500 ziemniaków

  • 110 ml 110 śmietanki 30%

  • 2 łyżki 2 oliwy

  • 1 łyżka 1 masła

  • 150 g 150 szynki w grubych plastrach

  • sól i pieprz do smaku

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 łyżki 2 posiekanej natki pietruszki

  • groszek ptysiowy


Sposób przygotowania:

  • Pora umyjmy, pokrójmy w krążki. Czosnek i cebulę drobno posiekajmy.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzejmy oliwę i roztopmy masło. Włóżmy pora, duśmy 4-5 minut czasu. Dodajmy czosnek i cebulę, wymieszajmy.
  • Włóżmy obrane i przekrojone na pół marchewki i kawałki selera (tak pokrojone, aby łatwo było później wyciągnąć). Smażmy 4-5 minut czasu, następnie zalejmy gorącym bulionem. Gotujmy na małym ogniu 15-17 minut czasu.
  • Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w małą kostkę. Dodajmy do zupy. Doprawmy solą. Gotujmy do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  • Wyłówmy marchewki i seler. Wlejmy śmietankę, zagotujmy.
  • Szynkę pokrójmy w paski, dodajmy do zupy.
  • Zupę przelejmy do misek, posypmy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. Podawajmy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. Nigdy nie przypuszczałabym że zupa porowa będzie taka smaczna i tak aromatyczna, przepyszna zupa

  2. Nigdy wcześniej nie jadłam aż tak pysznej zupy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*