Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu. Cechuje się dłuższym okresem przydatności do spożycia. Po otwarciu można przechowywać przez okres 1-2 lat, a zamknięty w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza nawet do 8-10 lat.
Podczas procesu tzw. “polerowania” pozbawiony jest łupiny, otrębów i zarodka. Wyróżniamy dwa rodzaje: długoziarnisty i średnioziarnisty. Jego ziarna są podłużne, koloru białego a konsystencja pozostaje sypka po ugotowaniu. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, witamin E i K oraz minerałów: cynku, fosforu, potasu, magnezu i selenu. Ryż biały wspiera pracę jelit i całego układu pokarmowego, wspomaga trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, reguluje poziom cukru we krwi i cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jest doskonałym uzupełnieniem dań dietetycznych, zwłaszcza przy marskości wątroby, wrzodach żołądka czy dwunastnicy. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, potraw mięsnych czy jarzynowych.