Ryż biały

Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu. Cechuje się dłuższym okresem przydatności do spożycia. Po otwarciu można przechowywać przez okres 1-2 lat, a zamknięty w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza nawet do 8-10 lat.

Podczas procesu tzw. “polerowania” pozbawiony jest łupiny, otrębów i zarodka. Wyróżniamy dwa rodzaje: długoziarnisty i średnioziarnisty. Jego ziarna są podłużne, koloru białego a konsystencja pozostaje sypka po ugotowaniu. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, witamin E i K oraz minerałów: cynku, fosforu, potasu, magnezu i selenu. Ryż biały wspiera pracę jelit i całego układu pokarmowego, wspomaga trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, reguluje poziom cukru we krwi i cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Jest doskonałym uzupełnieniem dań dietetycznych, zwłaszcza przy marskości wątroby, wrzodach żołądka czy dwunastnicy. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, potraw mięsnych czy jarzynowych.

Co przyrządzimy z ryżu białego?