Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym

Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym

Z racji upałów, nie mam ochoty na gorące ciężkie potrawy. W czasie ciepłych dni, kiedy żar leje się z nieba, zdecydowanie chętniej sięgam bo lżejsze formy obiadu. Ryż na mleku z zimnym koktajlem ze świeżych truskawek, idealnie wpasował się w orzeźwiające obiadowe menu.

Ryż serwowany z truskawkowym koktajlem, zdecydowanie przypomina smaki dzieciństwa. Dlatego takie danie na słodko wywołuje dużo miłych skojarzeń i pozytywnych wspomnień.

Mleczny ryż z musem ze świeżych truskawek

Mleczny ryż z musem ze świeżych truskawek

4.9 z 18 głosów
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

130

kcal

Ryż gotowany na mleku polany zimnym koktajlem ze świeżych czerwcowych truskawek. Smak dzieciństwa wywołujący falę przyjemnych skojarzeń.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • RYŻ NA MLEKU
  • 130 g białego ryżu

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki cukru

  • KOKTAJL TRUSKAWKOWY
  • 400 g świeżych truskawek najlepiej prosto z lodówki

  • 100 ml zimnego mleka

  • 2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

  • RYŻ NA MLEKU
  • W garnku zagotowujemy posłodzone mleko z wodą. Najlepiej bacznie obserwować garnuszek podczas gotowania, ponieważ płyn może wykipieć.
  • Gdy zauważymy że piana mleka zacznie się unosić i delikatnie bulgotać, wkładamy ryż. Gotujemy 20 minut, nieco dłużej niż w instrukcji na opakowaniu. Ryż powinien rozgotować się lekko i być kleisty.
  • Po ugotowaniu ryż odcedzamy. By ładnie prezentował się na talerzu, najpierw nakładamy porcję ryżu do filiżanki i lekko uklepujemy. Następnie filiżankę obracamy do góry dnem nad talerzykiem, ryż powinien z łatwością wypaść i zachować ładny kształt. Kopki ryżu pozostawiamy na talerzyku by przestygły.
  • KOKTAJL TRUSKAWKOWY
  • Schłodzone w lodówce truskawki myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Osączamy na ręczniku i usuwamy szypułki. Przekładamy do dzbanka, w którym będziemy je miksować.
  • Dodajemy cukier oraz porcję zimnego mleka. Blendujemy tylko przez chwilę, by w koktajlu pozostały kawałeczki truskawek. Powinno powstać coś w rodzaju truskawkowej papki.
  • Kopki ryżu dekorujemy plasterkami truskawek. Polewamy porcją truskawkowego koktajlu.

Uwagi:

  • Do koktajlu można dolać większą ilość mleka, w zależności od upodobań smakowych. Ja wolałam zachować więcej aromatu soczystych truskawek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. strawberrygirl

    Ryż z koktajlem pamiętam z czasów dzieciństwa, ale mój nigdy nie był tak ślicznie podany :p

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*