Strona główna » Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym
Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym

Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym

Z racji upałów, nie mam ochoty na gorące ciężkie potrawy. W czasie ciepłych dni, kiedy żar leje się z nieba, zdecydowanie chętniej sięgam bo lżejsze formy obiadu. Ryż na mleku z zimnym koktajlem ze świeżych truskawek, idealnie wpasował się w orzeźwiające obiadowe menu.

Ryż serwowany z truskawkowym koktajlem, zdecydowanie przypomina smaki dzieciństwa. Dlatego takie danie na słodko wywołuje dużo miłych skojarzeń i pozytywnych wspomnień.

Mleczny ryż z musem ze świeżych truskawek

5 od 8 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

130

kcal

Ryż gotowany na mleku polany zimnym koktajlem ze świeżych czerwcowych truskawek. Smak dzieciństwa wywołujący falę przyjemnych skojarzeń.

Składniki:

  • RYŻ NA MLEKU
  • 130 g białego ryżu

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki cukru

  • KOKTAJL TRUSKAWKOWY
  • 400 g świeżych truskawek najlepiej prosto z lodówki

  • 100 ml zimnego mleka

  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  • RYŻ NA MLEKU
  • W garnku zagotowujemy posłodzone mleko z wodą. Najlepiej bacznie obserwować garnuszek podczas gotowania, ponieważ płyn może wykipieć.
  • Gdy zauważymy że piana mleka zacznie się unosić i delikatnie bulgotać, wkładamy ryż. Gotujemy 20 minut, nieco dłużej niż w instrukcji na opakowaniu. Ryż powinien rozgotować się lekko i być kleisty.
  • Po ugotowaniu ryż odcedzamy. By ładnie prezentował się na talerzu, najpierw nakładamy porcję ryżu do filiżanki i lekko uklepujemy. Następnie filiżankę obracamy do góry dnem nad talerzykiem, ryż powinien z łatwością wypaść i zachować ładny kształt. Kopki ryżu pozostawiamy na talerzyku by przestygły.
  • KOKTAJL TRUSKAWKOWY
  • Schłodzone w lodówce truskawki myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Osączamy na ręczniku i usuwamy szypułki. Przekładamy do dzbanka, w którym będziemy je miksować.
  • Dodajemy cukier oraz porcję zimnego mleka. Blendujemy tylko przez chwilę, by w koktajlu pozostały kawałeczki truskawek. Powinno powstać coś w rodzaju truskawkowej papki.
  • Kopki ryżu dekorujemy plasterkami truskawek. Polewamy porcją truskawkowego koktajlu.

Uwagi:

  • Do koktajlu można dolać większą ilość mleka, w zależności od upodobań smakowych. Ja wolałam zachować więcej aromatu soczystych truskawek.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. strawberrygirl

    Ryż z koktajlem pamiętam z czasów dzieciństwa, ale mój nigdy nie był tak ślicznie podany :p

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*