Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Włoskie risotto z młodą marchewką i groszkiem
Włoskie risotto z młodą marchewką i groszkiem

Włoskie risotto z młodą marchewką i groszkiem

Ryż w kremowej wersji, nasączony bulionem warzywnym. Risotto to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, pierwotnie pochodząca z północnej części Italii. Najczęściej używanymi gatunkami ryżu do przygotowania risotto są:

  • carnaroli
  • arborio
  • vialone nano
  • baldo

Jednakże wiele przepisów pozwana na wykorzystanie także zwykłego ryżu długiego, dzikiego i wielu innych.

Podstawowe składniki tradycyjnych risotto poza samym ryżem to masło, cebula oraz wino. Oczywiście nowoczesna kuchnia pozwala na modyfikowanie tych składników i komponowanie swoich własnych wyjątkowych dań.

Risotto z marchewką i zielonym groszkiem

Risotto z marchewką i zielonym groszkiem

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Włoskie kremowe risotto z dodatkiem wytrawnego białego wina. Z karmelizowaną młodą marchewką, zielonym groszkiem i indykiem marynowanym w rozmarynie.

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto carnaroli

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 50 g masła

  • 2 cebule szalotki

  • 400 g marchewki baby mrożonej

  • 200 g zielonego groszku z puszki

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 50 ml białego wytrawnego wina

  • sól i czarny pieprz

  • goździki

  • DODATKOWO OPCJONALNIE
  • 400 g filetu z indyka

  • świeży rozmaryn

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 50 ml soku z cytryny

  • 50 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem roztopić masło. Dodać mrożone baby marchewki, posiekaną cebulkę szalotkę i zeszklić je, ale nie przyrumieniać. Wsypać ryż carnaroli i całość podsmażyć przez chwilę.
  • Do garnka wlać białe wino i gotować do momentu aż nadmiar płynu odparuje. Kolejno wlewać po 1/2 szklanki gorącego bulionu jarzynowego. Każdą kolejną porcję rosołu, wlewać dopiero po wchłonięciu i odparowaniu poprzedniej części.
  • Ryż powinien gotować się al dente około 15 minut. Powinien być miękki na zewnątrz, jednak w środku powinien zachować twardszy punkcik. Pod sam koniec gotowania dodać groszek z puszki i posiekaną natkę pietruszki.
  • Doprawić do smaku drobną solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Poszczególne porcje nałożyć do głębszych talerzy i udekorować listkiem świeżej natki pietruszki. Risotto można zaserwować z indykiem marynowanym w rozmarynie.
  • INDYK ROZMARYNOWY
  • Filet z piersi indyka pokroić na mniejsze części i umieścić w głębokiej misce. Doprawić solą oraz zmielonym czarnym pieprzem, dodać gałązki świeżego rozmarynu. Wlać oliwę oraz sok wyciśnięty z cytryny.
  • Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią aluminiową i pozostawić w marynacie na co najmniej 30 minut.
  • Kawałeczki indyka wraz z marynatą umieścić na wcześniej rozgrzanej patelni, nie dodając nowej porcji tłuszczu do smażenia. Podsmażyć z każdej strony.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*