Przepis | Strona główna | Dania główne | Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami
Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami

Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami

Jesienny dyniowy sezon w pełni, różnokształtne dynie zachwycają swoim urokiem na sklepowych pułkach i instagramowych profilach. Wokół pełno inspiracji i czarujących kompozycji, zachęcających do stworzenia własnego dzieła. Sezon na dynię rozpoczyna się końcem lipca i trwa do pierwszych przymrozków. Warto więc pośpieszyć się z przygotowaniem dyniowych potraw i przetworów.

Dyniowe, korzenne risotto o kremowym wykończeniu za sprawą dodatku niewielkiej ilości mleczka kokosowego i masła. Rozkoszny przepis na jesienne risotto z cząstkami dyni i talarkami marchewek. Pękaty ryż ugotowany al dente w słodko – korzennym sosie, całość skomponowana w apetycznej jesiennej kolorystyce.

Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Proste
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

90

kcal

Jesienne kremowe risotto z dynią i marchewką, z dodatkiem korzennych przypraw i mleczka kokosowego. Inspiracja na dyniowy sezon.

Składniki:

  • 30 g masła

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 cebulka szalotka

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 500 g dyni piżmowej lub Hokkaido

  • 1 marchewka

  • 200 g ryżu do risotto carnaroli

  • 70 ml białego wytrawnego wina

  • 600 ml gorącego bulionu jarzynowego

  • 50 ml mleczka kokosowego

  • PRZYPRAWY I DODATKI
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, mielonego

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • sól

  • 30 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę


Sposób przygotowania:

  • Na maśle zeszklij drobno poszatkowaną szalotkę, czerwoną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Dynię obierz ze skórki, usuń wnętrze z pestkami, miąższ pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Dynię i marchew wrzuć na patelnię ze szklistymi składnikami i podsmaż kolejne 5 minut.
  • Na patelnię wsyp ryż carnaroli i wlej białe wino. Mieszając i podgrzewając doprowadź do odparowania nadmiaru płynu.
  • Od tego momentu stopniowo wlewaj po 1 chochelce gorącego bulionu jarzynowego. Kolejną porcję wywaru wlewaj dopiero po odparowaniu / wchłonięciu tej poprzedniej. Cały proces powinien trwać między 15 a 20 minut, pod koniec ryż powinien być lekko al dente, postaraj się nie rozgotować go na klejącą papkę.
  • W między czasie, podczas dolewania następnych partii rosołu, dopraw risotto gałką muszkatołową, kuminem, imbirem, cynamonem, szczyptą soli i płynnym miodem. Wlej jeszcze mleczko kokosowe i pozostaw do wchłonięcia.
  • Gdy płyn zostanie wchłonięty, zdejmij risotto z palnika. Dodaj kosteczki zimnego masła, wymieszaj i pozwól im rozpuścić się pomiędzy ziarenkami ryżu. Risotto nabierze więcej kremowości i delikatności.

Uwagi:

  • Przed podaniem risotto udekoruj zieleniną, posiekanymi listkami kolendry lub natki pietruszki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*