Sałata lodowa

Sałata lodowa jest rośliną roczną lub dwuletnią z rodziny astrowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ma okrągłą główkę, która jest duża i mam kruche liście. Liście są grube, pofałdowane, w smaku delikatne i czasem słodkie. Zawiera witaminy A, C, E i B9, kwas foliowy, beta-karoten oraz żelazo, magnez, potas i wapń. Jest niskokaloryczna.

Sałata lodowa wspomaga prawidłowy rozwój płodu, pomaga zachować szczupłą sylwetkę, wzmacnia wzrok, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ krążenia, ma działanie antyoksydacyjne, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, wspomaga trawienie oraz przeciwdziała zaparciom. Szczególnie polecana jest osobom z nadwagą i otyłością, ponieważ jest jedną z najmniej kalorycznych sałat. Ze względu na jej kruchość i dużą zawartość wody można długo przechowywać ją w lodówce.

Doskonale nadaje się na zupy, do duszenia, na sałatki warzywne oraz kanapki. Poszatkowane liście sałaty można dodawać do dań na ciepło, zarówno mięsnych jak i rybnych. Jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem.

A do czego dodać sałaty lodowej?