Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Mini roladki tortillie z papryką i sałatą lodową
Mini roladki tortillie z papryką i sałatą lodową

Mini roladki tortillie z papryką i sałatą lodową

Miniaturowe zawijaski z tortillą, chrupiącą sałatą i papryką to błyskawiczna przekąska imprezowa, która zawsze cieszy się wielkim powodzeniem. Przegryzka po którą chętnie sięgają goście, w sam na 2 gryzy.

Placki tortilli z chrupiącą sałatą, papryką i szynką

5 od 26 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

30

wrapów
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

140

kcal

Mini ruloniki z tortilli. Jedna z najlepszych przekąsek imprezowych, która cieszy się zawsze powodzeniem i zainteresowaniem.

Składniki:

  • 4 placki pszennej tortilli

  • 8 liści sałaty lodowej lub sałaty rzymskiej

  • 8 plastrów szynki z indyka dobrej jakości

  • 1 papryka czerwona

  • 4 łyżki majonezu Kielecki


Sposób przygotowania:

  • Placki tortilli pszennej przesmaruj cienką warstwą majonezu, dokładnie rozprowadzając do brzegów.
  • Na całej powierzchni placków rozłóż liście sałaty lodowej oraz plastry szynki z indyka. Paprykę pokrój w cienkie paseczki i ułóż na plackach.
  • Tortille zwiń w rulony. Następnie zawiń bawełnianą ścierką lekko dociskając je by nie rozwijały się. Pozostaw na godzinę podczas której uformują się i skleją.
  • Pokrój na mniejsze roladki o grubości 3 cm. Możesz kroić prosto lub lekko po skosie. Jeśli roladki się rozwijają, każdą z nich przekłuj wykałaczką tworząc koreczki.
  • Ułóż na dekoracyjnym półmisku. Do czasu podania przechowuj owinięte przezroczystą folią spożywczą dzięki której brzegi tortilli nie wyschną i zachowają świeżość.

2 komentarze

  1. niezawodna przekąska

  2. najlepsza przekąska na spotkania z przyjaciółmi

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*