Miniaturowe zawijaski z tortillą, chrupiącą sałatą i papryką to błyskawiczna przekąska imprezowa, która zawsze cieszy się wielkim powodzeniem. Przegryzka po którą chętnie sięgają goście, w sam na 2 gryzy.
Placki tortilli z chrupiącą sałatą, papryką i szynką
Porcje
30
wrapówPrzygotowanie
20
min.Wykonanie
20
min.Kalorie
140
kcalMini ruloniki z tortilli. Jedna z najlepszych przekąsek imprezowych, która cieszy się zawsze powodzeniem i zainteresowaniem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 placki pszennej tortilli
8 liści sałaty lodowej lub sałaty rzymskiej
8 plastrów szynki z indyka dobrej jakości
1 papryka czerwona
4 łyżki majonezu Kielecki
Sposób przygotowania:
- Placki tortilli pszennej przesmaruj cienką warstwą majonezu, dokładnie rozprowadzając do brzegów.
- Na całej powierzchni placków rozłóż liście sałaty lodowej oraz plastry szynki z indyka. Paprykę pokrój w cienkie paseczki i ułóż na plackach.
- Tortille zwiń w rulony. Następnie zawiń bawełnianą ścierką lekko dociskając je by nie rozwijały się. Pozostaw na godzinę podczas której uformują się i skleją.
- Pokrój na mniejsze roladki o grubości 3 cm. Możesz kroić prosto lub lekko po skosie. Jeśli roladki się rozwijają, każdą z nich przekłuj wykałaczką tworząc koreczki.
- Ułóż na dekoracyjnym półmisku. Do czasu podania przechowuj owinięte przezroczystą folią spożywczą dzięki której brzegi tortilli nie wyschną i zachowają świeżość.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
niezawodna przekąska
najlepsza przekąska na spotkania z przyjaciółmi