W sezonie grillowym lekka sałatka z sałatą lodową i warzywami króluje. Chrupiące liście jędrnej sałaty nadają lekkości ciężkim i często tłustym potrawom z grilla. Pysznie smakuje podana z grilowaną karkówką lub smażoną kiełbaską. Nadaje soczystości i świeżości. Dzięki tej sałatce wszystko smakuje lżej.
Chrupiąca sałata lodowa z sosem vinegret idealna do dań z grilla
6
porcje20
min.5
min.50
kcalChrupiąca sałatka do dań z grilla. Sałatka chrupiącą sałatą lodową i wiosennymi warzywami, dobrze komponuje się z ciężkimi i tłustymi potrawami z grilla.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
100 g pomidorków daktylowych
1 większy ogórek
10 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki dymki
- SOS VINEGRET
50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
1/2 cytryny BIO
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka suszonej gorczycy
1/3 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową obmyj lodowatą wodą i strzepnij jej nadmiar. Następnie pojedyncze liście sałaty potargaj na mniejsze kawałki lub całą sałatę pokrój nożem na mniejsze cząstki.
- Pomidorki daktylowe i rzodkiewki pokrój w ćwiartki, ogórka w niewielkie słupki lub plastry. Wszystkie składniki wraz z sałatą wymieszaj w dużej misie sałatkowej.
- SOS MIODOWY WINEGRET
- Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wymieszaj go z płynnym miodem, oliwą, musztardą oraz przyprawami. Polej sosem sałatkę i przemieszaj delikatnie, by pokrył liście sałaty.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku