Sałata

Sałata to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie. Najpopularniejszą i najbardziej znaną sałatą jest sałata masłowa. Charakteryzuje się dużymi, zielonymi liśćmi o delikatnym smaku. Należy spożywać ją świeża, ponieważ szybko traci swój smak i kruchość.

Zawiera witaminy C i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, potas i magnez. Sałata zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów, chroni organizm przed wyrodnieniem plamki żółtej, wzmacnia układ nerwowy, poprawia trawienie, zwiększa odporność oraz działa odkwaszająco. Zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i chroni przed infekcjami. Można jeść ją na surowo.

Sprawdzi się jako baza do sałatek. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z różnego rodzaju mięsem lub rybami. Popularna jest sałata ze śmietaną podawana do dania obiadowego. Na bazie sałaty można zrobić także zielony koktajl, dodając szpinak i ogórka.

A co można przygotować z sałaty?