Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka obiadowa z zielonej sałaty ze śmietanką
Sałatka obiadowa z zielonej sałaty ze śmietanką

Sałatka obiadowa z zielonej sałaty ze śmietanką

Sałatka obiadowa z zielonej sałaty, nadająca lekkości i soczystości daniom obiadowym. Pasuje zarówno do schabowego jak i kotlecików mielonych z puree ziemniaczanym.

Sałatka z sałaty najlepiej smakuje w sezonie na młodą sałatę, szczypiorek i pikantną rzodkiewkę. Wtedy warzywa smakują najlepiej, jednak możesz ją przygotować na okrągło przez cały rok.

Sałata zielona ze szczypiorkiem i sosem z kwaśnej śmietany

5 z 8 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

1

misa
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

min.
Kalorie

50

kcal

Sałatka z zielonej sałaty w sosie śmietanowym, idealna do polskiego obiadu. Chrupiące liście sałaty, zielenina i słodko słona śmietanka.

Składniki:

  • 1 główka zielonej sałaty

  • 1 pęczek szczypiorku

  • kilka rzodkiewek

  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %

  • zwykły cukier, sól i grubo mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Liści sałaty poodrywaj z główki, włóż je do dużej misy lub zlewu i zalej zimną wodą. Delikatnie zanurzaj je dłonią w wodzie, oczyszczając z ewentualnych zanieczyszczeń. Pozostaw w chłodnej wodzie na 10 – 20 minut, dzięki temu zabiegowi liście sałaty pozostaną chrupiące.
  • Rzodkiewkę pokrój na plasterki, szczypiorek posiekaj drobno, sałatkę potargaj na mniejsze cząstki. Przełóż do misy sałatkowej i zalej kwaśną śmietaną wymieszaną z przyprawami.

Uwagi:

  • Sałatę zalewaj sosem śmietanowym dopiero przed samym podaniem, w innym wypadku liście sałaty stracą swoją jędrność.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*