Sezam

Sezam to roślina krótko żyjąca, należąca do rodziny połapkowatych. Jako pochodząca z Afryki, ma się dobrze wszędzie tam, gdzie jest bardzo słonecznie. Na teren Azji z Czarnego Lądu przywędrowała w starożytności, a potem dotarła do Europy.

To sięgająca maksimum 1,5 metra bylina o włochatej, rozłożystej łodydze. Kwitnie na biało lub fioletowo, a jej owoce to kanciaste i owłosione torebki, zawierające kilkadziesiąt po nasion. Zawiera kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany, błonnik, aminokwasy, antyoksydanty, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Sezam zmniejsza ból i opuchliznę, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga układ oddechowy i krwionośny. Z sezamu przygotowuje się wiele kultowych i tradycyjnych rarytasów.

Najbardziej znane są sezamki – twarde ciastka, powleczone słodkim syropem. Poza tym doskonale znana jest nam także chałwa, nie każdy wie jednak, że to właśnie sezam służy do jej produkcji. Z nasion wytwarza się również olej sezamowy.

Musisz sprawdzić: