Drożdżowe paluchy chlebowe pieczone z makiem i sezamem, do złocistego rumianego koloru. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku podłużne bagietki. Przekąska zamiast chipsów, dodatek do kremowej zupy lub świeżej sałatki.
Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Ilość
14
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
15
min.Kalorie
240
kcalDrożdżowe paluchy chlebowe oprószone szczodrze białym sezamem i czarnym makiem. Podłużne bułki drożdżowe, chrupiące bagietki chlebowe.
Składniki:
- PALUCHY DROŻDŻOWE
400 g mąki pszennej typ 00
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju roślinnego
7 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka zwykłego cukru
- DO POSMAROWANIA PALUCHÓW
1 rozmącone żółtko + łyżka mleka
biały sezam
czarny mak
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier.
- Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel na mniej więcej 14 części i z każdej uformuj długi paluch. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując lekkie odstępy. Ponownie okryj ścierką i odstaw do ciepła na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni (grzanie góra, dół). Paluchy posmaruj silikonowym pędzlem zanurzonym w rozmąconym żółtku z mlekiem. Obsyp je sezamem i makiem.
- Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12 – 15 minut, do zarumienienia i zezłocenia paluchów chlebowych.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Miseczki chlebowe na żurek w chlebieTradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami