Przepis | Strona główna | Pieczywo | Paluchy chlebowe z makiem i sezamem
Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem

Paluchy chlebowe z makiem i sezamem

Drożdżowe paluchy chlebowe pieczone z makiem i sezamem, do złocistego rumianego koloru. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku podłużne bagietki. Przekąska zamiast chipsów, dodatek do kremowej zupy lub świeżej sałatki.

Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

240

kcal

Drożdżowe paluchy chlebowe oprószone szczodrze białym sezamem i czarnym makiem. Podłużne bułki drożdżowe, chrupiące bagietki chlebowe.

Składniki:

  • PALUCHY DROŻDŻOWE
  • 400 g mąki pszennej typ 00

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 7 g suchych drożdży instant

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • DO POSMAROWANIA PALUCHÓW
  • 1 rozmącone żółtko + łyżka mleka

  • biały sezam

  • czarny mak


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier.
  • Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel na mniej więcej 14 części i z każdej uformuj długi paluch. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując lekkie odstępy. Ponownie okryj ścierką i odstaw do ciepła na pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni (grzanie góra, dół). Paluchy posmaruj silikonowym pędzlem zanurzonym w rozmąconym żółtku z mlekiem. Obsyp je sezamem i makiem.
  • Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12 – 15 minut, do zarumienienia i zezłocenia paluchów chlebowych.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*