Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pieczona feta z miodem i sezamem
Pieczona feta z miodem i sezamem

Pieczona feta z miodem i sezamem

Niemożliwie wciągający smak słonej fety, zapieczone w miodzie i figach. Wpływ wysokiej temperatury zapewnia idealną smarowną konsystencję, przypominającą pastę. Feta w nowej odsłonie z pewnością zaskoczy głębią smaku niejedną osobę.

Pieczona feta z miodem i sezamem

5 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Słona feta pieczona z miodem, oliwą z oliwek, sezamem i świeżą figą. Wciągający słodko słony smak i idealna, smarowna konsystencja sera.

Składniki:

  • 1 kostka sera feta Favita

  • 30 ml płynnego miodu wielokwiatowego

  • 2 świeże figi

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • garść białego sezamu

  • garść suszonych ziół włoskich lub prowansalskich


Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Fetę wyjmij z opakowania, starając się nie uszkodzić jej kształtu. Przełóż ją delikatnie do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
  • Skrop oliwą z oliwek i płynnym miodem. Obsyp sezamem i suszonymi ziołami. Wokół sera ułóż figę pokrojoną w plasterki lub ćwiartki.
  • Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj najlepiej od razu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*