Pieczona feta z miodem i sezamem

Pieczona feta z miodem i sezamem

Niemożliwie wciągający smak słonej fety, zapieczone w miodzie i figach. Wpływ wysokiej temperatury zapewnia idealną smarowną konsystencję, przypominającą pastę. Feta w nowej odsłonie z pewnością zaskoczy głębią smaku niejedną osobę.

Pieczona feta z miodem i sezamem

5 z 26 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Słona feta pieczona z miodem, oliwą z oliwek, sezamem i świeżą figą. Wciągający słodko słony smak i idealna, smarowna konsystencja sera.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kostka 1 sera feta Favita

  • 30 ml 30 płynnego miodu wielokwiatowego

  • 2 2 świeże figi

  • 30 ml 30 oliwy z oliwek

  • garść białego sezamu

  • garść suszonych ziół włoskich lub prowansalskich

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Fetę wyjmij z opakowania, starając się nie uszkodzić jej kształtu. Przełóż ją delikatnie do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
  • Skrop oliwą z oliwek i płynnym miodem. Obsyp sezamem i suszonymi ziołami. Wokół sera ułóż figę pokrojoną w plasterki lub ćwiartki.
  • Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj najlepiej od razu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*