Niemożliwie wciągający smak słonej fety, zapieczone w miodzie i figach. Wpływ wysokiej temperatury zapewnia idealną smarowną konsystencję, przypominającą pastę. Feta w nowej odsłonie z pewnością zaskoczy głębią smaku niejedną osobę.
Pieczona feta z miodem i sezamem
Autor: Paweł Clad
Danie: PrzekąskiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
5
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
250
kcalSłona feta pieczona z miodem, oliwą z oliwek, sezamem i świeżą figą. Wciągający słodko słony smak i idealna, smarowna konsystencja sera.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kostka 1 sera feta Favita
30 ml 30 płynnego miodu wielokwiatowego
2 2 świeże figi
30 ml 30 oliwy z oliwek
garść białego sezamu
garść suszonych ziół włoskich lub prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Fetę wyjmij z opakowania, starając się nie uszkodzić jej kształtu. Przełóż ją delikatnie do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
- Skrop oliwą z oliwek i płynnym miodem. Obsyp sezamem i suszonymi ziołami. Wokół sera ułóż figę pokrojoną w plasterki lub ćwiartki.
- Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj najlepiej od razu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku